Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, η ΕΚΤ και η Τρόικα στηρίζουν αλλά οι αποδόσεις στο 15,10% - Τι συμβαίνει;

Όσο περισσότερες γίνονται οι διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους τόσο περισσότερο αυξάνονται τα spreads και CDS στα ομόλογα.
Η τωρινή κυβέρνηση παρέλαβε τα spreads στις 185 μονάδες βάσης και σε διάστημα 14 μηνών εκτοξεύθηκαν στις 970 μονάδες βάσης.
Τα CDS επίσης εκτοξεύθηκαν στις 1020 μονάδες βάσης.
Η χώρα καταρρίπτει με όρους αγοράς το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και είναι αρνητικά ρεκόρ.
Οι αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες στα ομόλογα λήξης 2014 και ειδικά του Μαΐου 2014 στο 15,10% και το spread στις 1375 μονάδες βάσης στο νε λόγο ομόλογο. Στην 10ετία στις 970 μονάδες βάσης με απόδοση 12,70%.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί κανείς δεν αγοράζει τα ομόλογα λήξης 2013 και 2014;
Η πρώτη εύλογη και αναμενόμενη απάντηση είναι γιατί εκείνη η περίοδος χαρακτηρίζεται επίμαχη καθώς λήγει η περίοδος δανεισμού της χώρας και για τον λόγο αυτό το ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Το χρέος θα επιμηκυνθεί όπως έχει επισημανθεί και το νέο των 110 δις ευρώ και το παλαιό των 336 δις ευρώ. Για το παλαιό χρέος ίσως υπάρξει επιμήκυνση μόνο στα ομόλογα λήξης 2013 και 2014.
Ωστόσο η αγορά ακόμη δεν το έχει συμπεριλάβει στις αποτιμήσεις της.
Αν στο μέλλον δούμε αποδόσεις υψηλότερες δεν θα πρέπει να προκαλεί προβληματισμό η πλειοψηφία των επενδυτών δεν ανησυχεί τόσο για την επιμήκυνση όσο για την αναδιάρθρωση μέσω haircut.
Πιστεύουν πολλοί ότι θα υπάρξει επιμήκυνση δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας και στο τέλος θα έρθει και το haircut.
Οι ανησυχίες έκδηλες ωστόσο το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι ότι από μια επιμήκυνση η χώρα θα χάσει. Βραχυπρόθεσμα θα διευκολυνθεί και μακροπρόθεσμα θα επιβαρυνθεί πολλαπλώς καθώς θα αυξηθούν σημαντικά τα τοκοχρεολύσια.
Άρα διαφαίνεται στο βάθος αδιέξοδο αλλά ακόμη πολλοί δεν το βλέπουν ακόμη.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου