Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Εγνατία οδός Α.Ε.: Έργα ύψους 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα το 2011

Έργα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ θα δημοπρατήσει το 2011 η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, όπου ασκεί δραστηριότητα, ενώ προτίθεται να χρηματοδοτήσει κι άλλα έργα σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Το πρώτο «πακέτο» έργων θα δημοπρατηθεί σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει έργα ύψους 509 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο μισό του 2011 θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο, ύψους 580 εκατ. ευρώ.

Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, μετά από σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η «Εγνατία Οδός» δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, ενώ επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διακυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι προσπάθησε μέσω της εταιρείας να βάλει το χρέος και το έλλειμμα κάτω από το τραπέζι.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα διενεργηθεί διαγωνισμός προκειμένου να ανατεθεί η κατασκευή πέντε προσωρινών σταθμών διοδίων πριν αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά. Στα τέλη του Μάρτη η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τραπεζών-παραχωρησιούχων

Ο Γιάννης Μαγκριώτης εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζών, που χρηματοδοτούν τα οδικά έργα και παραχωρησιούχων, που απειλούν να σταματήσουν τις εργασίες λόγω τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων, υποστηρίζοντας ότι η λύση θα βρεθεί μέχρι το Μάρτιο.

Μάλιστα, τόνισε ότι στις προτάσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται και η μετατροπή των διοδίων σε ηλεκτρονικά, προκειμένου να είναι δίκαιη η μείωσή τους τα επόμενα 30 χρόνια, που θα είναι σε ισχύ οι συμβάσεις παραχώρησης που φέρουν υπογραφή από το 2007, ενώ επανέλαβε ότι το σύνολο του οριζόντιου άξονα της Εγνατίας θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι.

Τι περιλαμβάνουν τα έργα:

Η δημοπράτηση του πρώτου «πακέτου» έργων, ύψους 509 εκατ. ευρώ, που θα διενεργήσει η Εγνατία Οδός Α.Ε. από το Φεβρουάριο μέχρι το καλοκαίρι, περιλαμβάνει τα εξής:

-Κάθετος άξονας Φλώρινα - Νίκη, προϋπολογισμού 84,7 εκατ. ευρώ

-Τμήμα Κορομηλιά - Κρυσταλλοπηγή, προϋπολογισμού 135 εκατ.

-Αναβάθμιση τμήματος Μουδανιά - Ποτίδαια μαζί με τους τέσσερις κόμβους που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, προϋπολογισμού 43,5 εκατ. ευρώ.

-Ανισόπεδος Κόμβος Αξίου στον ΠΑΘΕ μέχρι τους Ευζώνους, προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη ομάδα έργων, ύψους 580 εκατ. ευρώ, που θα δημοπρατηθούν μέσα στο καλοκαίρι περιλαμβάνει τα εξής:

-Περιφερειακός Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 55,3 εκατ. ευρώ.

-Αναβάθμιση της εσωτερικής δυτικής περιφερειακής από τον Κ16 μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Λαγκαδά, προϋπολογισμού περίπου200 εκατ. ευρώ συν 30 εκατ. ευρώ οι απαλλοτριώσεις,

-Τμήμα από το Γηροκομείο Αγ. Παντελεήμων, Ευκαρπία - Πεύκα, τμήμα δηλαδή της εξωτερικής περιφερειακής, προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ συν 30 εκατ. ευρώ οι απαλλοτριώσεις.

-Αναβάθμιση της εσωτερικής ανατολικής περιφερειακής, από τα Νοσοκομεία μέχρι τον Κόμβο του Αεροδρομίου. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις για την αναβάθμιση αυτή, συνολικού κόστους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Στις άλλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, εκτός Βόρειας Ελλάδας, δημοπρατούνται άμεσα τα ακόλουθα έργα αρμοδιότητας της Εγνατίας:

-Εντός του Ιανουαρίου, η επέκταση του Λιμανιού Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ.

-Επίσης, το αποχετευτικό Δίκτυο του Δήμου Ευεργέτουλα, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ

Εντός του Φεβρουαρίου δημοπρατούνται το έργο στο λιμάνι στον Εύδηλο της Ικαρίας, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Το Λιμάνι Σιγρίου θα δημοπρατηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011 με 17 εκατ. ευρώ και εκείνο των Οινουσσών με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 72 εκατ. ευρώ στο Νότιο Αιγαίο.

πηγη:www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου