Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Οικογένεια και οικονομική κρίση! Αναθεωρώντας τις αξίες μας

Από την Μαρία Φωκά
Μέσα από τη μαζική οικονομική κρίση ο άνθρωπος καλείται να αναθεωρήσει τις αξίες του και το περιβάλλον του. Δυστυχώς, ή καλύτερα ευτυχώς, καλούμαστε να ανακαλύψουμε κάποια άλλα πράγματα, τα οποία ήταν ξεχασμένα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να βρούμε νέες πηγές για να περνάμε καλά και να διασκεδάζουμε. Βέβαια, αυτοί οι νέοι τρόποι ίσως να μην είναι νέοι, αλλά μάλλον παραδοσιακοί. Άλλωστε, το να συγκεντρωνόμαστε σε σπίτια και να μαγειρεύουμε δε είναι και τόσο καινούργιος τρόπος διασκέδασης. Μας βοηθά πάντως περισσότερο και ουσιαστικότερα στην επικοινωνία μας με τους φίλους και τους συγγενείς μας.
Επίσης, η οικονομική κρίση έβαλε τέλος στη διαχείριση της κατάθλιψης μέσω του shopping therapy.
Τώρα, πρέπει να βρούμε ουσιαστικότερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τη στεναχώρια μας, αλλά και για να δώσουμε χαρά στον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης οι άνθρωποι χρειάζονται την αίσθηση της ασφάλειας.
Η επιστροφή στις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις είναι η λύση.
Ας δούμε, λοιπόν, και τα θετικά της κρίσης, γιατί τα προηγούμενα χρόνια η ευημερία ενθάρρυνε μια ψεύτικη κατάσταση. Πόσες φορές ως γονείς ξεγελαστήκατε με την κατανάλωση και αποφύγατε την ουσιαστική σχέση με τα παιδιά σας; Πόσες φορές ένα καινούριο παιχνίδι ή ένα καινούριο χόμπι δεν αντικατέστησε την παρουσία σας;

Στην οικονομική ύφεση δεν υπάρχει μόνο η απαισιόδοξη πλευρά. Υπάρχει και η αισιόδοξη και ουσιαστική πλευρά.
Θα τολμήσω να πω, ότι ίσως τη χρειαζόμασταν κιόλας. Όχι με αυτό τον τρόπο, αλλά κάτι έπρεπε να γίνει...
Η επικοινωνία είναι λοιπόν το κλειδί. Ακούστε τα παιδιά σας. Καλέστε τους φίλους τους στο σπίτι σας. Μιλήστε και ανοιχτείτε. Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο, παίξτε παιχνίδια, αθληθείτε. Επισκεφτείτε μια έκθεση ζωγραφικής. Ανακαλύψτε λίγο παραπάνω τη φύση. Αναπνεύστε, περπατήστε περισσότερο. Επενδύστε σε αυτά που πραγματικά σας γεμίζουν και σας ευχαριστούν και δε χρειάζονται χρήματα.
Η ζωή δεν έχει μόνο υλικά πράγματα. Ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας, πλευρές που είχατε ξεχάσει. Δείτε την κρίση ως μια ευκαιρία συνολικής αναθεώρησης.

πηγη:hamomilaki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου