Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Νέες φωτιές ανάβει η Βουλγαρία στον αγωγό

Νέα προσκόμματα βάζει στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και στους Ρώσους κι Έλληνες εταίρους της η γειτονική Βουλγαρία, αφού απέφυγε εκ νέου να καταβάλλει τη χρηματική συμμετοχή της στην κοινή εταιρία που έχει συσταθεί για την κατασκευή του έργου.
Δείχνοντας ουσιαστικά για μια ακόμη φορά τις προθέσεις της να «κάψει» το χαρτί του πετρελαιαγωγού, η βουλγαρική κυβέρνηση, παρά τις ρητές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση των μετόχων της Trans Balkan Pipeline Company στο Άμστερνταμ, ότι θα καταβάλλει, δηλαδή, στο κοινοπρακτικό σχήμα τα 6 εκ. ευρώ των οφειλών της έως τις 15 Δεκέμβρη, δεν ανταποκρίθηκε, τελικώς, στην υποχρέωσή της.

«Δεν τηρούν το λόγο τους και θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο του έργου. Αυτό είναι ένα γεγονός», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Transneft, Mikhail Barkov, καθιστώντας σαφές ότι η απροθυμία αυτή της βουλγαρικής πλευράς να καταβάλλει την οικονομική της συνεισφορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πάγωμα» του όλου project.

Σε συνέντευξή του στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Ρώσος manager αποκάλυψε, ακόμη, ότι λόγω της συγκεκριμένης στάσης των Βούλγαρων και η Ελλάδα έχει συνδέσει, άμεσα, την εκπλήρωση της υποχρέωσής της στην εταιρία, με το πότε θα το πράξει η Βουλγαρία.

«Τώρα συζητούμε τι θα πράξουμε. Φαίνεται όμως ότι ο πετρελαιαγωγός θα παγώσει», εκτίμησε ο κ. Barkov, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι κι αν ακόμη η Βουλγαρία αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στην κατασκευή του έργου, που θα επιτρέψει τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο, «η Ρωσία δεν θα τα παρατήσει και θα αναζητήσει νέες οδούς για την κατασκευή ανάλογου αγωγού».

Μολονότι ερωτήθηκε, πάντως, ο κ. Barkov αρνήθηκε να αποκαλύψει αν με την αποστροφή του αυτή εννοεί την προτεινόμενη λύση μεταξύ των τουρκικών πόλεων Σαμσούντα–Τσεϊχάν, η οποία έχει συζητηθεί ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ρωσίας και εμφανίζεται ως ο πιο σοβαρός ανταγωνιστής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η Βουλγαρία τον προηγούμενο μήνα –και αφού παρέλαβε, αρχικώς τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου- ζήτησε μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων να επικαιροποιηθεί το κείμενο, θεωρώντας πως είναι ανεπαρκές. Την τελική απόφαση αναμένεται να την καταθέσει στους πρώτους μήνες του 2011, αλλά αν κρίνει κανείς από τη μέχρι τώρα στάση του πρωθυπουργού της Μπόικο Μπορίσοφ (ο οποίος από τη στιγμή που ανέλαβε είχε εναντιωθεί σε κάθε ρωσικής έμπνευσης και επιρροής ενεργειακό έργο που αφορά και τη Βουλγαρία), θα αποτελέσει τεράστιου μεγέθους έκπληξη, αν είναι η απάντηση θετική.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, εξάλλου, στο πλαίσιο ελληνορωσικού συνεδρίου στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη Βουλγαρία, όσον αφορά στη στάση της στο θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού, υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας οι δεξιές κυβερνήσεις στη γειτονική χώρα, στα τελευταία 15 χρόνια, περιλαμβανομένης και αυτής του κ. Μπορίσοφ, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

πηγη:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου