Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Θα παρασύρει η Ελλάδα και την Κύπρο;

Στον γερμανικό τύπο κυριαρχούν σήμερα τα σχόλια για την καταδίκη Χοντορκόφσκι στη Ρωσία. Πάντοτε παρούσα όμως και η ελληνική κρίση, σήμερα μάλιστα με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στην Κύπρο.


«Καινούργιος χρόνος, νέες θυσίες για την Αθήνα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στη Frankfurter Rundschau για τις περικοπές και τα νέα μέτρα κυρίως στο δημόσιο τομέα: «Το 2011 περιμένουν τους Έλληνες νέες περικοπές. Μισθολογικές περικοπές στο δημόσιο, αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης και πάγωμα των μισθών στην οικονομία. Θα αποδώσουν όμως όλες αυτές οι στερήσεις;

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και το ΔΝΤ επαινούν μεν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του δημοσίου χρέους και εξυγίανση, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης παραμένουν επιφυλακτικοί. Εκτιμούν ότι άμεσα θα προχωρήσουν σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Ελλάδας.

Ο οίκος Fitch εξετάζει ήδη τώρα την πιθανότητα υποβάθμισης της χώρας, αλλά θα κοινοποιήσει την απόφασή του τον Ιανουάριο. Μέχρι τώρα ο οίκος Fitch σε αντίθεση με τους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒΒ-, δηλαδή ένα βήμα πριν από τη λεγόμενη κατηγορία των ‘σκουπιδιών’. Εάν και ο οίκος Fitch προχωρήσει όντως στη νέα υποβάθμιση, τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για επιστροφή στις αγορές εντός του 2011 για την εξυπηρέτηση του χρέους. Επιφυλακτικοί οι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης



Οι αναλυτές του οίκου υπολογίζουν αυτή τη στιγμή τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει η ελληνική οικονομία. Εάν το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής κυβέρνησης εφαρμοστεί κατά γράμμα, τότε η αύξηση του χρέους θα αγγίξει μέχρι το 2014 το 154% του ΑΕΠ, κατόπιν όμως θα μειωθεί.

Αυτά εάν όλα πάνε καλά. Αλλά επειδή το δημόσιο χρέος εξαρτάται και από την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την εξέλιξη των επιτοκίων ενδέχεται μέχρι το 2014 η αύξηση του ποσοστού να αγγίξει το 192%. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η χώρα θα βρεθεί ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Αυτοί ακριβώς οι υπολογισμοί μπορεί να οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, μια υποβάθμιση που θα εκτινάξει σε νέα ύψη ρεκόρ επιτόκια και ασφάλιστρα και θα καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους.»


Θα συμπαρασύρει η ελληνική κρίση και την Κύπρο;

«Το μικρό νησί με τις μεγάλες τράπεζες», γράφει για την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα ο Γκερντ Χέλερ σε άλλο άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Όταν το 2008 η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωζώνη ήταν μια χώρα - υπόδειγμα στα οικονομικά της. Ο προϋπολογισμός της είχε πλεόνασμα 3,4% και το δημόσιο χρέος της έφθανε το 58,3% του ΑΕΠ, δηλαδή δεν ξεπερνούσε το όριο του 60% που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Και όμως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εξελιχθεί σε προβληματική περίπτωση, επειδή η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα συνδέεται στενά με τον μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης, την Ελλάδα. Οι συναλλαγές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι σχεδόν δυόμισι φορές υψηλότερες από τη συνολική οικονομική απόδοση της Κύπρου, ενώ το 22% των εξαγωγών της έχουν επίσης αποδέκτη την Ελλάδα.»

«Οι κυπριακές τράπεζες επωφελούνται βεβαίως από την ελληνική κρίση, εφ΄όσον μόνον φέτος μεταφέρθηκαν ελληνικά κεφάλαια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στην Κύπρο. Όμως αυτό μπορεί γρήγορα να αλλάξει, εάν η Κύπρος παρασυρθεί στη δίνη της ελληνικής κρίσης. Πέραν τούτου οι κυπριακές τράπεζες έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τι αξία θα έχουν αυτά τα ομόλογα, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ουδείς γνωρίζει.

Επιπλέον οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν με πραγματική ανησυχία τη στενή σύνδεση της κυπριακής οικονομίας με την ελληνική. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον προηγούμενο μήνα ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία Α από την Α+, δηλαδή η χώρα εξακολουθεί ακόμη να ανήκει στην κατηγορία των αξιόπιστων, αλλά στην ευρωζώνη ταξινομείται πλέον μετά την Ιταλία και την Σλοβακία.»



Κύπρος – Ελλάδα τα ίδια λάθη;



Και η εφημερίδα καταλήγει: «Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην εξυγίανση των δημοσιονομικών. Σύμφωνα με τον Κύπριο τραπεζίτη τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα δεν κινδυνεύουν, διότι διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση και συντηρητική διαχείριση. Εκείνο όμως που προκαλεί ανησυχίες είναι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και η διαχείριση του δημόσιου χρέους που σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s την επόμενη χρονιά ενδέχεται να αγγίξει το 79% του ΑΕΠ.»

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν τολμά να βάλει χέρι στο δημόσιο. Αντίθετα χορήγησε υψηλούς μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχώρησε στην εξυγίανση των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η Κύπρος κάνει τα ίδια λάθη που έκανε η Ελλάδα και τα οποία την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, υποστηρίζουν Κύπριοι διπλωμάτες, ενώ αρκετές κυπριακές εφημερίδες σημειώνουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας που δεν γνωρίζει καλά οικονομικά, αλλά αρνείται να ακούσει τους ειδικούς.»


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου