Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Έρχονται πολλά «λουκέτα» με το νέο έτος

Kλείσιμο πάνω από 11.000 εμπορικών καταστημάτων

Από τον τζίρο που θα κάνουν τα εμπορικά καταστήματα στην περίοδο των εορτών θα εξαρτηθεί πόσα από αυτά θα κλείσουν με το νέο έτος, καθώς ο τζίρος στις γιορτές αποτελεί το 50% του ετήσιου, δήλωσε , ο Σταμάτης Τζάννες, μέλος του εμπορικού συλλόγου. Σημείωσε πως ο τζίρος είναι ήδη μειωμένος έως και 40%. Επισήμανε πως η αγορά θέλει μια εργασιακή ειρήνη κάτι που δεν συμβαίνει με τις καθημερινές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Υπογράμμισε επίσης πως η αγορά θέλει και εορταστική ατμόσφαιρα κάτι που επίσης δεν υπάρχει. «Στις επιχειρήσεις που εκπροσωπώ δεν έχουν γίνει απολύσεις αντιθέτως έχουν γίνει προσλήψεις», δήλωσε στην ίδια εκπομπή, ο Νίκος Καραγεωργίου, πρόεδρος συνδέσμου βιομηχανιών επώνυμων προϊόντων. Σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δίνουν οι οργανώσεις του εμπορικού κόσμου είναι συγκλονιστικά. Πάνω από 3 δισ. ευρώ θα λείψουν από την φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά, σε σύγκριση με την περσινή, η οποία ήταν, επίσης, εξαιρετικά χαμηλή, αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Το 1,5 δισ. θα λείψει από την περικοπή των χριστουγεννιάτικων δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, από την αύξηση των ανέργων κατά 172.000 για το 2010, στοιχείο που ισοδυναμεί με μία απώλεια εισοδήματος της τάξεως των 190 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα λείψει λόγω των αυξήσεων της φορολογίας, των έκτακτων εισφορών και του ΦΠΑ, που έχουν συρρικνώσει το βαλάντιο των καταναλωτών. Η περικοπή του 13ου μισθού στους συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα μειώσει κατά περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα αυτών των κατηγοριών, ενώ πολύ μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια από την μη χορήγηση του δώρου των δημοσίων υπάλληλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, προβλέπει ότι η μεγάλη ζημιά θα γίνει στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης με μείωση των πωλήσεων που θα αγγίξει το 35-40%. Σημαντική πτώση του τζίρου παρατηρείται φέτος και στα τρόφιμα, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 10%. Όπως λέει, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στο κλείσιμο πάνω από 11.000 εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων.

πηγη:www.news21.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου