Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Πώς εξηγείται η... φιλοευρωπαϊκή στάση της Κίνας

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρωθυπουργός της Κίνας, Wen Jiabao υποσχέθηκε από τον Πειραιά ότι η Κίνα θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα μόλις η χώρα μας επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. Το διάστημα που έχει παρέλθει από την αντίστοιχη πορτογαλική προσέγγιση προς τον ασιατικό γίγαντα είναι ακόμη λιγότερο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της χώρας, Hu Jintao δήλωσε από τη Λισαβόνα ότι θα λάβει “ειλικρινή μέτρα” για την αρωγή της Πορτογαλίας. Όλοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν σε αγορές πορτογαλικών ομολόγων.
Ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε δηλώσει ότι η Κίνα είχε επιδείξει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον σε περίπτωση που το νεοσύστατο Ταμείο εξέδιξε ομόλογα.
Ο Wang Qishan, αξιωματούχος του Πεκίνου, τονίζει ότι η Κίνα “θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή σταθεροποίηση και θα το δείξει και εμπράκτως αν χρειαστεί.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται το αναπτυξιακό της μέγεθος και συνδιαλέγεται με την Ε.Ε., η οποία την έχει ανάγκη επειδή αποτελεί... απάνεμο λιμάνι για αρκετές από τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.
Τι θέλει να κερδίσει η Κίνα; Αυτό που εκτιμούν αναλυτές είναι ότι επιθυμεί την άρση του εμπάργκο εμπορίες όπλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν, αυτό μοιάζει ανέφικτο, καθώς για να ισχύσει, απαιτείται ομοφωνία ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου