Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Περίεργος «χρησμός» Παπακωνσταντίνου για αναδιάρθρωση και haircut;

undefined
Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, κατ’ αρχήν γίνεται μια εκτίμηση για το δημόσιο χρέος, το οποίο θα προσεγγίσει το 160% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Θυμίζουμε απλά ότι σήμερα, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι 126,8%. Επιπλέον αναφέρεται ότι ο υπουργός των οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, από την Φρανκφούρτη, δήλωσε κατά λέξη: «αν ανοίξει τώρα η συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις περικοπές χρέους, νομίζω ότι...
τότε υποτιμάται η ζημιά που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο, η ζημιά στην ελληνική οικονομία, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλες οι παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Προσέξτε τη φράση «αν ανοίξει τώρα η συζήτηση ……» για την αναδιάρθρωση ή τις περικοπές του χρέους (haircut). Δεν πιστεύουμε ότι η φράση αυτή ειπώθηκε τυχαία. Δεν πιστεύουμε ότι ολόκληρος υπουργός και μάλιστα ο συγκεκριμένος υπουργός δεν γνωρίζει τι λέει για τόσο σοβαρά θέματα. Επομένως, η ακριβής μετάφραση των λεγομένων του, που κάνουμε εμείς, είναι ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση και περικοπή του χρέους, θα αρχίσει, αλλά όχι από τώρα, γιατί θα κάνει κακό στην ελληνική οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα και θα έχει και παράπλευρες απώλειες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δική μας εκτίμηση λοιπόν, έπειτα και από τα πιο πάνω, είναι ότι η αναδιάρθρωση και περικοπή χρέους, που σημαίνει με απλές λέξεις επίσημη πτώχευση, θα γίνουν οπωσδήποτε, αλλά κερδίζεται αυτή τη στιγμή κάποιος χρόνος, άγνωστο για ποιους λόγους. Πιθανότατα για να ξεφορτωθούν οι ελληνικές και ξένες τράπεζες τα ελληνικά τοξικά ομόλογα, ώστε να ενδυναμωθεί το τραπεζικό σύστημα και να αντέξει την πτώχευση του ελληνικού κράτους που θα επακολουθήσει.

Αναρωτιόμαστε όμως και εδώ θέλουμε πειστική απάντηση: Γιατί δεν πτωχεύουμε από τώρα, που έχουμε πάρει μόνο 29 δις ΕΥΡΩ από το μνημόνιο και το χρέος μας είναι στο 126,8% του ΑΕΠ και γιατί θα πτωχεύσουμε αργότερα, όταν το χρέος μας θα έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ; και η δημόσια περιουσία θα είναι όλη υποθηκευμένη στη Γερμανία, στη Γαλλία και στα άλλα κράτη της ΕΕ, βάση του μνημονίου για τα 110 δις και για πόσα άλλα ακόμα δεν ξέρουμε, με βάση και το μνημόνιο Νο 2, που είναι ήδη στα σκαριά για μετά το 2013;;

Ποιον εξυπηρετεί αυτή η καθυστέρηση;

πηγη:hassapis-peter.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου