Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Η κίνηση της Dubai να συμμετάσχει σε αμκ και ομολογιακό της Marfin τι σηματοδοτεί;

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες η Dubai Investment Group όχι μόνο θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου εισφέροντας 91 εκατ ευρώ αλλά θα συμμετάσχει και στην έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές με 122,7 εκατ ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Dubai θα εισφέρει στην συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση της Marfin 213,7 εκατ ευρώ σε σύνολο 1,148 δις ευρώ. Επίσης θα συμμετάσχει και η MIG καλύπτοντας το 9,5% της κεφαλαιακής ενίσχυσης δηλαδή 114,8 εκτατ ευρώ.
Οι εφοπλιστές κατέχουν το 18% και φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν καταβάλλοντας συνολικά αύξηση και ομολογιακό 212 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν όμως η Dubai. Έκπληξη για την διοίκηση της Marfin και γενικότερα για την αγορά.
Η Dubai διαφαινόταν ότι δεν θα συμμετάσχει αρχικώς. Σημειώνεται ότι έχει αγοράσει μετοχές ακόμη και στα 12,5 ευρώ στο μακρινό παρελθόν.
Στην πορεία η Dubai αποφάσισε να συμμετάσχει στην αύξηση καταβάλλοντας 91 εκατ ευρώ, ωστόσο η έκπληξη προήλθε από το ομολογιακό ζήτησαν να συμμετάσχουν και έτσι άλλαξαν οι όροι.
Το ομολογιακό σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί με παραίτηση των παλαιών μετόχων και μετά το αίτημα της Dubai θα υλοποιηθεί και με την συμμετοχή των παλαιών μετόχων.
Τι ακριβώς έχει συμβεί και τι προδικάζει αυτή η κίνηση της Dubai;
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε ζητήσει από την Dubai αν ήθελε να αποχωρήσει από τον όμιλο πριν μήνες.
Προσέφερε τιμή την τρέχουσα εκείνης της περιόδου και για την συμμετοχή στην Marfin και στην MIG.
Οι εκπρόσωποι της Dubai αρνήθηκαν διακριτικά γιατί αν πουλούσαν θα ενέγραφαν μια μεγάλη κεφαλαιακή ζημία.
Το Dubai έχει μια μεγάλη ευκαιρία να αγοράσει μετοχές της Marfin σε τιμές πολύ χαμηλές και να ποντάρει ότι σε βάθος χρόνου θα ανακάμψει ο όμιλος χρηματιστηριακά.
Επίσης έδειξαν ότι δεν θέλουν να μειώσουν το ποσοστό τους, Θέλουν δηλαδή να διατηρήσουν στρατηγικό ποσοστό στον όμιλο Marfin.
Η απόφαση της Dubai είναι λοιπόν πολλαπλής ερμηνείας και προφανώς πολύ σημαντική για τον όμιλο καθώς διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την κάλυψη τόσο της αύξησης όσο και του ομολογιακού ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι το Dubai έχει έρθει στην Ελλάδα για να μείνει.
Η Marfin μέσα στον Ιανουάριο θα υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου ύψους 488,6 εκατ με τιμή τα 1 ευρώ με την έκδοση 1 νέας μετοχής για κάθε 2 παλαιές. Επίσης έως το τέλος του 2011 θα προχωρήσει και στην έκδοση ομολογιακού 660 εκατ με τιμή 1,8 ευρώ.
Ποιο είναι το υφιστάμενο μετοχολόγιο της Marfin Popular Bank;
Το Dubai ελέγχει το 18,6%, η MIG το 9,5% οι ξένοι ελέγχουν 8%, οι εφοπλιστές 18% και η μικρομέτοχοι 40%.

Τι αποφάσισε η ΓΣ χθες

Εγκρίθηκε ομόφωνα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με σκοπό την άντληση 488,6 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε δύο παλαιές με τιμή διάθεσης 1 ευρώ.
Εγκρίθηκε ομόφωνα η έκδοση μετατρέψιμων αξιόγραφων κεφαλαίου (Convertible Capital Securities) συνολικού ύψους μέχρι του ποσού 660 εκατ, με ελάχιστη τιμή μετατροπής 1.80 ανά μετοχή. Κατόπιν αιτήματος του Dubai Financial Group κι άλλων μετόχων της εταιρείας η έκδοση θα πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων στην έκδοση των μετατρέψιμων αξιόγραφων κεφαλαίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τη διανομή ενδιάμεσου μερίσματος ύψους 0,22 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή μετοχών έκδοσης της Τράπεζας με τιμή έκδοσης 1,4472 ευρώ.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου