Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Βαθύτερη η ύφεση

Βαθαίνει η ύφεση, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός μείωσης του ελληνικού αεπ εντείνεται, απο -4% το 2ο τρίμηνο σε -4,5% το 3ο, καθώς οι συνθήκες στην οικονομία επιδεινώνονται. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η μείωση οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο οι επενδύσεις μειώθηκαν 19% σε ετήσια βάση και η κατανάλωση 5%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο το αεπ μειώθηκε για 7ο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 1,1%.

Στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης ενισχύεται με τη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της, της Γερμανίας. Το αεπ το 3ο τρίμηνο αυξήθηκε 1,9% σε σύγκριση με πέρυσι, όσο και το 2ο. Σε μεγάλο βαθμό η άνοδος οφείλεται στη δυναμική επίδοση της ισχυρής βιομηχανικά Γερμανίας με τον ρυθμό ανάπτυξης της στο 3,9% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και σε μικρότερο βαθμό στη βελτιωμένη επίδοση της Γαλλίας με 1,8% και της Ιταλίας με 1%. Από τις μικρότερες χώρες, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία καταγράφουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%. Σε θετική περιοχή βρίσκεται και η Πορτογαλία με 1,5%. Στην ΕΕ ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,1% το 3ο τρίμηνο, στη Βρετανία στο 2,8%. Πιο δυναμική στην έξοδο από την ύφεση είναι η αμερικανική οικονομία, με τον ρυθμό ανόδου του αεπ στο 3,1%. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα της ανάκαμψης σε Ευρώπη και Αμερική. Και αυτό γιατί αν η σύγκριση γίνει με το προηγούμενο τρίμηνο τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη επιβράδυνση. Στη μεν Ευρωζώνη η άνοδος υποχώρησε στο 0,4% το 3ο τρίμηνο από 1% το 2ο και στη Γερμανία στο 0,7% από 2,3%. Στις ΗΠΑ διατηρείται στο 0,5%, όμως αν ο τριμηνιαίος ρυθμός αναχθεί σε ετήσια βάση η άνοδος περιορίζεται σε 2% λόγω της μεγάλης υποχώρησης στον τομέα των κατοικιών και της επιβράδυνσης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Το θετικό στοιχείο είναι ότι η κατανάλωση των αμερικανικών νοικοκυριών αυξάνεται. Στην Ιαπωνία ο ρυθμός ανάπτυξης από 4,4% το 1ο τρίμηνο υποχώρησε στο 2,4% το 2ο, εντείνοντας και εκεί τις ανησυχίες για τη διατηρησιμότητα της ανόδου.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα υποχωρεί για 29ο μήνα. Τον Σεπτέμβριο η παραγωγή της μεταποίησης σε 12μηνη βάση μειώθηκε 8,3% μετά από υποχώρηση 2,6% τον προηγούμενο μήνα και ενώ στην Ευρώπη ανακάμπτει. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης σε τρόφιμα (13%), κλωστοϋφαντουργία (29%), μη μεταλλικά ορυκτά (37%) και χαρτί (17%). Η βιομηχανική παραγωγή (ορυχεία-λατομεία- ενέργεια) μειώθηκε λιγότερο, κατά 7%, αποτέλεσμα της ανόδου στον κλάδο ύδρευσης και της οριακής μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σε ετήσια βάση για 8ο συνεχόμενο μήνα. Τον Σεπτέμβριο ήταν 5,2% υψηλότερη σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2009, όμως ο ρυθμός επιβραδύνει από το 8,4% του προηγούμενου μήνα. Ενισχύεται από τη δυναμική της Γερμανίας όπου όμως και εκεί επιβραδύνει, 8% από 12% τον προηγούμενο μήνα, της Γαλλίας με 4% και της Ιταλίας με 4% και σε μικρότερο βαθμό σε όλες τις άλλες χώρες. Στην ΕΕ αυξήθηκε 5,8%, στη Βρετανία 5% και την Πολωνία 12%. Σε μηνιαία βάση ωστόσο υποχωρεί 0,9%, ενισχύοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση. Στην αμερικανική οικονομία η παραγωγή της βιομηχανίας αυξάνεται από την αρχή του έτους, τον Σεπτέμβριο κατά 5,4%. Η διατηρησιμότητα της ανόδου όμως τίθεται σε αμφισβήτηση καθώς σε μηνιαία βάση υποχωρεί.

Οι παραγγελίες της βιομηχανίας στην Ελλάδα ανακάμπτουν, με άνοδο 14% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με Αυγ. 2009). Η άνοδος οφείλεται αποκλειστικά στη ζήτηση από το εξωτερικό, οι παραγγελίες από τις ξένες αγορές είναι φέτος αυξημένες κατά 64% με σημαντική άνοδο και τους προηγούμενους μήνες. Στην εσωτερική αγορά μειώθηκαν 11% καθώς στην Ελλάδα η ύφεση περιορίζει τη ζήτηση. Σε άνοδο οι παραγγελίες από το εξωτερικό σε βασικά μέταλλα (36%), χαρτί (53%), και μηχανήματα (213%!).

Στην Ευρωζώνη, οι παραγγελίες της βιομηχανίας αυξάνονται σε ετήσια βάση για 9ο συνεχόμενο μήνα. Τον Αύγουστο αυξήθηκαν 24%, με δυναμική την άνοδο 28% στην ισχυρή γερμανική βιομηχανία, 15% στη Γαλλία και 32% στην Ιταλία. Οι ενδείξεις ωστόσο διαγράφουν επιβράδυνση τον Σεπτέμβριο, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη δυναμική της ανόδου. Στην ΕΕ αυξήθηκαν 23%, 10% σε Βρετανία και 15% στη Σουηδία.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στην Ελλάδα, ο συνδυασμένος δείκτης της εικόνας της βιομηχανίας, καταγράφει νέα υποχώρηση τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τους υπευθύνους προμηθειών των εταιρειών, παραγωγή, παραγγελίες και απασχόληση μειώθηκαν στη διάρκεια του μήνα. Παραμένει κάτω από το όριο του 50, που σημαίνει ότι η συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας συνεχίζεται . Τιμές πάνω από το 50 σηματοδοτούν αύξηση της δραστηριότητας.

πηγη:www.economics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου