Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Στα 80-90 δις ευρώ η βοήθεια προς την Ιρλανδία

Προσφυγή της Ιρλανδίας στον τριμερή μηχανισμό στήριξης: η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης Κάουεν κατηγορώντας την για εξαπάτηση των πολιτών.


Μετά από πολυήμερη αβεβαιότητα και παλινωδίες, η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στον τριμερή μηχανισμό στήριξης. Χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, να διαθέσουν στο Δουβλίνο πόρους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που συγκροτήθηκε την περασμένη άνοιξη. Την παραίτηση της ιρλανδικής κυβέρνησης ζητούν στο μεταξύ ιρλανδικά μίντια αλλά και η αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι εξαπάτησε τους πολίτες. Κάουεν: "Να πιστέψουμε στις ικανότητές μας"



Οι λεπτομέρειες του πακέτου στήριξης της Ιρλανδίας θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες. "Προς το παρόν δεν μπορούμε να αναφέρουμε συγκεκριμένους αριθμούς", είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Βρισκόμαστε στη φάση των διαβουλεύσεων. Η Ιρλανδία κατέθεσε την αίτηση και τώρα εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση". Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το ύψος του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ανακοίνωσε χθες ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν, διευκρινίζοντας ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων: "Στους ιρλανδούς πολίτες έχω να πω το εξής: δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το μέγεθος των οικονομικών μας προβλημάτων, αλλά παράλληλα θα πρέπει να έχουμε πίστη στην ικανότητά μας να ανακάμψουμε και να τα ξεπεράσουμε".


Αύξηση φόρων, μείωση δαπανών


Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη το πρόγραμμα των νέων περικοπών, το οποίο προβλέπει τη μείωση κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ των δημοσίων δαπανών με χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών. "Με απλά λόγια", είπε ο κ. Κάουεν, "οι ιρλανδικές τράπεζες θα γίνουν αρκετά πιο μικρές από ότι στο παρελθόν, έτσι ώστε να μπορέσουν σταδιακά να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Το δεύτερο αποφασιστικής σημασίας στοιχείο της συμφωνίας θα είναι ένα πρόγραμμα που αφορά στη μείωση του ελλείμματος. Για να το πω και πάλι απλά: η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη φορολογία και να μειώσει τις δαπάνες σε βαθμό που αυτό είναι δυνατόν να γίνει".



Όπως δήλωσε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε: "Εάν κριθεί αναγκαίο, τότε η χώρα που κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, εν προκειμένω η Ιρλανδία, θα πρέπει να υιοθετήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα. Αυτό θα είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων τις επόμενες ημέρες. Δεν πρόκειται δηλαδή απλά για μια χρηματοδότηση, αλλά θα πρέπει παράλληλα να λυθούν και τα προβλήματα".



"Είπατε ψέματα. Μας απογοητεύσατε. Παραιτηθείτε"


Τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους πολίτες και την κάλεσαν να υποβάλει την παραίτησή της. Η κυβέρνηση, υποστηρίζουν, αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, παρότι οι σχετικές άτυπες συνομιλίες βρίσκονται εδώ και καιρό σε εξέλιξη. "Είπατε ψέματα. Μας απογοητεύσατε. Παραιτηθείτε", έγραφε χθες στο πρωτοσέλιδό της η Sunday Independent.



Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Fine Gael Τζέιμς Ρέιλι: "Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή μας έφτασε σε αυτό το σημείο εξαιτίας των λαθών της. Δεν μας είπε την αλήθεια τις προηγούμενες εβδομάδες. Και βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο εξαιτίας αυτών των λαθών".



Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά οικονομικά πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη G7 εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επικείμενη ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης. «Η συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ αντανακλά την αποφασιστικότητά μας να ενεργήσουμε ταχύτατα προκειμένου να αμβλύνουμε τους κινδύνους, να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στις αγορές και να προστατεύσουμε την παγκόσμια ανάκαμψη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το καναδικό υπουργείο Οικονομικών. Την απόφαση χαιρέτισαν επίσης το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.





DPA / ZDF / BBC / Κώστας Συμεωνίδης
deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου