Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Στο α΄ 4μηνο του 2011 προσδιορίζεται η μεγάλη επιδείνωση χωρών, αγορών και οικονομιών

Στο α΄ 4μηνο του 2011 τι θα συμβεί; Οι χώρες της Ευρώπης θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων με στόχο να αντλήσουν πάνω από 200 δις ευρώ.
Οι ανησυχίες είναι διάχυτες καθώς ευθέως αμφισβητείται η ικανότητα ορισμένων χωρών να δανειστούν από τις αγορές. Π.χ. η Ιρλανδία εμφανίζει στα 10ετή ομόλογα απόδοση 9,2% και προφανώς η χώρα σε αυτή την συγκυρία έχει τεθεί εκτός αγορών.
Αντίστοιχα τα CDS έχουν εκτοξευθεί πέριξ των 600 μονάδων βάσης.
Η Πορτογαλία κινείται μεταξύ των 450 και 500 μονάδων βάσης το CDS.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πριν τεθεί εκτός αγορών εμφάνιζε επιτόκιο στην 10ετία 6,25% και με αυτό δανείσθηκε τελευταία φορά 10ετία.
Η ανησυχία είναι ότι όταν ξεκινήσουν οι χώρες της Ευρώπης να δανείζονται τουλάχιστον το 40% των συνολικών τους δανειακών υποχρεώσεων στο α΄ 4μηνο του 2011 χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και ευαίσθητες όπως η Ιρλανδία ή Πορτογαλία, στις κερδοσκοπικές πιέσεις ίσως να καταλήξουν να δείξουν αδυναμία άντλησης κεφαλαίων και έτσι να υποχρεωθούν να προσφύγουν σε μηχανισμό στήριξης.
Αν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και δεν έχουν καταγραφεί σημάδια βελτίωσης το πλήγμα που θα δεχθεί η Ευρώπη από την αδυναμία χωρών να δανεισθούν θα είναι μεγάλο.
Είναι πιθανό, όχι βέβαιο αλλά πιθανό χώρες όπως η Ιρλανδία ή Πορτογαλία εκείνη την περίοδο να πέσουν θύμα σκληρής κερδοσκοπίας και να τεθούν εκτός αγορών. Αν συμβεί αυτό προφανώς και θα τεθεί για την συνοχή της Ευρώπης, προφανώς και θα τεθεί θέμα για την επιβίωση των περιφερειακών χωρών.
Τα ελλείμματα θα αποδειχθούν το νούμερο ένα πρόβλημα της Ευρώπης και είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί στήριξης, όπως της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου