Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τι κρύβουν τα 31 λουκέτα της Citi στην Ελλάδα

Σε «ακρωτηριασμό» του δικτύου της στην Ελλάδα και άμεση απομάκρυνση από την… καμένη γη της λιανικής τραπεζικής προχωρά η Citigroup, ενάμιση χρόνο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης του δικτύου σε ελληνικές τράπεζες, καθώς ο όμιλος διαβλέπει ζοφερό μέλλον για την άλλοτε υποσχόμενη ελληνική οικονομία. Τέσσερα στα δέκα καταστήματα της Citibank στην Ελλάδα βάζουν άμεσα «λουκέτο», όπως ανακοινώθηκε χθες στο προσωπικό, ενώ το ελληνικό δίκτυο του αμερικανικού κολοσσού, που εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση, στρέφεται στην εξυπηρέτηση των πιο εύπορων πελατών, επικεντρώνοντας τις δραστηριότητες στη διαχείριση περιουσίας και τις πιστωτικές κάρτες.

Ειδικότερα, το σχέδιο που ανακοινώθηκε προβλέπει το άμεσο κλείσιμο 31 από τα 72 καταστήματα στην Ελλάδα και την απομάκρυνση με εθελουσία έξοδο του προσωπικού που δεν θα απορροφηθεί σε άλλα καταστήματα ή στο back office. Υπολογίζεται ότι 100-200 υπάλληλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου, επί συνολικού προσωπικού που ξεπερνά τα 1.500 άτομα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, όμως, η στροφή των ελληνικών καταστημάτων του δικτύου στη διαχείριση περιουσίας (wealth management) και τις πιστωτικές κάρτες, δηλαδή μακριά από τη λιανική τραπεζική, που ιδιαίτερα τη διετία 2008-2009 «φορτώνει» το ελληνικό δίκτυο της τράπεζας με μεγάλες προβλέψεις για επισφάλειες (οι προβλέψεις αυξήθηκαν από 81 εκατ. ευρώ το 2008 στα 116 εκατ. ευρώ το 2009, επί συνόλου χορηγήσεων της τάξεως των 2,6 δις. ευρώ).

Παρά την ατυχή εμπειρία της τράπεζας με «τοξικά» προϊόντα της Lehman, για τα οποία υποχρεώθηκε τελικά να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις σε Έλληνες αποταμιευτές, το τμήμα του wealth management, που απευθύνεται κυρίως σε πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, θεωρείται από τη διοίκηση ότι μπορεί να αντέξει καλύτερα στην κρίση.

Το ίδιο ισχύει και για τις πιστωτικές κάρτες, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των χορηγήσεων αυτής της κατηγορίας αφορά την «αφρόκρεμα» πελατών, που έχουν στα πορτοφόλια τους κάρτες «κύρους», όπως οι «χρυσές» και «πλατινένιες» Visa και Mastercard , ή οι κάρτες Diners Club. Κατά τα λοιπά, η τράπεζα θα περιοριστεί σε προσπάθεια περιορισμού των επισφαλειών από καταναλωτικά και στεγαστικά, εκμηδενίζοντας τις νέες χορηγήσεις.

Η διοίκηση της Citi στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη έχει από καιρό, πριν κορυφωθεί η ελληνική κρίση, εντοπίσει τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής αγοράς και το πρώτο εξάμηνο του 2009 έγινε προσπάθεια «ξεφορτώματος» του δικτύου σε ελληνικές τράπεζες. Συνομιλίες είχαν γίνει τότε με τις διοικήσεις της ΑΤΕ και του Τ.Τ., αλλά χωρίς επιτυχία, παρότι το τίμημα που ζητήθηκε λέγεται ότι ήταν αρκετά «χτυπημένο» (πολύ κάτω του 1 δις. ευρώ, ποσό βέβαια που σήμερα είναι αρκετό για να αγοράσει κανείς το σύνολο των μετοχών της ΑΤΕ και να… πάρει ρέστα).

Περίπου την ίδια εποχή, όταν ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν τις διαστάσεις του επερχόμενου «ναυαγίου» στην ελληνική τραπεζική αγορά, η Ελλάδα είχε «μαρκαριστεί» με… κόκκινο χρώμα στον παγκόσμιο χάρτη δραστηριοτήτων της Citigroup. Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Εντ Κέλι, παρουσιάζοντας τα μεγέθη του α’ τριμήνου 2009, είχε αντιδιαστείλει τη σχετικά βελτιωμένη εικόνα της τράπεζας στην αμερικανική αγορά, με την επιδεινούμενη κατάσταση σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού. Από τις δεκάδες χώρες όπου η Citigroup διατηρούσε παρουσία και αντιμετώπιζε επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών, ο Κέλι είχε ξεχωρίσει αρνητικά μόνο πέντε: την Βρετανία, την Ισπανία, το Μεξικό, την Ινδία και την Ελλάδα.

Πίσω από το «λουκέτο» στα 31 καταστήματα, κρύβονται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις όχι μόνο οι προσπάθειες της Citi να περιορίσει τους κινδύνους στον ισολογισμό της, ώστε να μειωθούν και οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, ενόψει της εφαρμογής της Συνθήκης της Βασιλείας ΙΙΙ, αλλά και οι ζοφερές προβλέψεις των κορυφαίων στελεχών της για την Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η Citi ήταν η πρώτη ξένη τράπεζα που εμφανίσθηκε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του ’60 και η μεγάλη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της στέλνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα σε όσους επιχειρούν να προβλέψουν τις επερχόμενες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπιτέρ, πρόσφατα προέβλεψε ως πολύ πιθανή την αναδιάρθρωση μετά το 2012 του ελληνικού χρέους, το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το 2013 θα φθάσει τα 400 δισ. ευρώ (165% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με προβλέψεις της Citi, οι πληρωμές τόκων θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 8% του ΑΕΠ το 2013, καθιστώντας ανέφικτη κάθε προσπάθεια εξόδου από την κρίση υπερχρέωσης. Η Citi εκτιμά ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία αποτελεί μαραθώνιο, ενώ θα είναι αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές τα επόμενα δύο χρόνια, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Με τέτοιες προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που δικαιολογούν τις χειρότερες εκτιμήσεις για την πορεία της τραπεζικής αγοράς, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κεντρική διοίκηση της Citi επιλέγει σε αυτή την φάση τον «ακρωτηριασμό» δικτύου και τομέων εργασιών. Ούτε και θα αποτελέσει έκπληξη, αν αυτό είναι απλώς ένα πρώτο βήμα αναδιάρθρωσης, που θα ακολουθηθεί και από άλλα μέτρα μέσα στην επόμενη διετία, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας στην εποχή του μνημονίου…

πηγη:www.banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου