Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Εκρηξη «κόκκινων» δανείων 1.500%

Πνίγουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά τα δάνεια στις τράπεζες. Η ύφεση στην οικονομία, σε συνδυασμό με την άγρια περικοπή μισθών και εισοδημάτων, αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τον αριθμό των δανειοληπτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες. Τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κυμαίνονται πλέον στο 8% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί πολύ πιθανόν ότι μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 10% Οι τράπεζες αντιμέτωπες με την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση προχωρούν σε «μαζικές» αναχρηματοδοτήσεις προβληματικών δανείων προκειμένου να αποσοβήσουν τα χειρότερα. Δηλαδή μια ανεξέλεγκτη έκρηξη των λεγόμενων κόκκινων ή μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα επιδείνωνε δραματικά την κεφαλαιακή τους υπόσταση. Μόνο η Εθνική Τράπεζα, όπως αποκάλυψε χθες ο διευθύνων σύμβουλός της, Απόστολος Ταμβακάκης, στη διάρκεια του έτους αναχρηματοδότησε δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 100 εκατ. ευρώ το 2009.

Η δραματική αυτή αύξηση στις αναχρηματοδοτήσεις προβληματικών δανείων από τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αποτυπώνει με ενάργεια την πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο βασικός κορμός της οικονομίας. Και τούτο γιατί η πρακτική της Εθνικής δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα τον οποίον εφαρμόζουν σύμφωνα με πληροφορίες με συνέπεια όλες σχεδόν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Πειραιώς). Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να συγκρατηθούν οι κοινωνικές πιέσεις που θα προκαλούσε ένα γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών και άλλων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των δανειοληπτών να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πρόσθετες προβλέψεις

Ταυτοχρόνως όμως, έτσι και οι ίδιες οι τράπεζες καλύπτουν την τεράστια τρύπα που θα προκαλούσε στα ίδια κεφάλαιά τους ακόμη μία μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ηδη τα στοιχεία του 9μήνου δείχνουν ότι τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κυμαίνονται πλέον στο 8% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί πολύ πιθανόν ότι μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 10%. Η επιδείνωση της εικόνας που εμφανίζει το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών δημιουργεί ανάγκες για πρόσθετες προβλέψεις, «ροκανίζοντας» έτσι τα ίδια κεφάλαιά τους.

* Στο μεταξύ εγκρίθηκε χθες από τη γενική συνέλευση των μετόχων της η αποδέσμευση της Εθνικής από το πρόγραμμα των προνομιούχων μετοχών. Η τράπεζα υπέβαλε χθες και στο υπουργείο Οικονομικών σχετικό αίτημα επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών ύψους 350 εκατ. ευρώ. Ετσι, όπως άφησε ανοιχτό η διοίκηση της τράπεζας, είναι πιθανόν του χρόνου να διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2010.

πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου