Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Στο 12% τα προβληματικά δάνεια το 2011 …αν επιβεβαιωθεί η Fitch ή 32 δις ευρώ – Στο 9,7% στο 9μηνο του 2010

Στα 6,2 με 6,4 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι νέες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια το 2010 που αποτελεί την χειρότερη επίδοση σε ετήσια βάση στην ιστορία των τραπεζών. Με βάση την πορεία των προβλέψεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι αναμένεται διατήρηση της τάσης του α΄ 6μήνου, στο β΄ 6μηνο του 2010 όπως προβλέπουν πολλά τραπεζικά στελέχη οι συνολικές προβλέψεις στο 2010 θα διαμορφωθούν στα 6,2 – 6,4 δις ευρώ.

Παράλληλα τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι για ακόμη 3 με 4 τρίμηνα οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα...
Στο 9μηνο οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια θα διαμορφωθούν στο 9,7% σε σύνολο δανείων 261 δις ευρώ δηλαδή τα προβληματικά δάνεια στα 25,3 δις ευρώ.
Όμως με βάση τις εκτιμήσεις της Fitch το 2011 θα κορυφώσουν τα προβληματικά δάνεια το 2011 που σημαίνει 12% προβληματικά δάνεια ή 32 δις ευρώ που θα αποτελέσει ιστορικό ρεκόρ.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι ήδη καταγράφεται σταθεροποίηση ναι μεν είναι υψηλές οι προβλέψεις αλλά δεν παρατηρείται έξαρση του φαινομένου.
Οι τράπεζες έχουν διαμορφώσει ένα επιχειρηματικό πλάνο για την κερδοφορία τους με βάση εκτιμήσεις και μοντέλα που χρησιμοποιούν και προκύπτει ότι για τα επόμενα τρίμηνα, για τα επόμενα 3 με 4 τρίμηνα οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια θα παραμείνουν υψηλές...
Όπως έχει επισημανθεί το 2010 με βάση την μέχρι τώρα εικόνα των τραπεζών αναμένεται να καταγραφεί ως η χειρότερη χρονιά τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών.
Θα είναι η χειρότερη χρονιά κυρίως γιατί ο βασικός κορμός, ο πυρήνας των εσόδων των τραπεζών έχει πληγεί ενώ και οι συμπληρωματικές πηγές όπως τα έκτακτα έσοδα έχουν πληγεί πλέον δομικά επιδρώντας άκρως αρνητικά στο τελικό αποτέλεσμα...
Γιατί όμως το 2010 αποδεικνύεται η χειρότερη χρονιά των τραπεζών;
Οι λόγοι θα μπορούσαν να συνοψιστούν στους εξής
1)Συνεχώς επιβραδυνόμενη πορεία δανείων.
Πλέον ο ρυθμός αύξησης των δανείων έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα 1,5%.
Το ποσοστό αυτό το οποίο αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και να σπάσει και 1% προσεχώς αποτελεί χαμηλό όλων των εποχών. Λιγότερα δάνεια σημαίνει λιγότερα έσοδα στο μέλλον. Η μη χορήγηση νέων δανείων δεν σημαίνει μόνο επίδραση στο παρόν αλλά κυρίως επίδραση στο μέλλον καθώς κατά την διαδικασία της ωρίμανσης των δανείων οι τράπεζες θα βρεθούν υπό πίεση.
2)Τα NPLs ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνεται. Θετικό, ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι αυξάνονται με πιο ελεγχόμενους ρυθμούς με στόχο στο τέλος του 2010 τα προβληματικά δάνεια να έχουν φθάσει στο 10,5% των δανείων που αγγίζουν τα 261 δις ευρώ άρα 27,5 δις ευρώ προβληματικά δάνεια.
3)Οι τράπεζες επιχειρούν να διασώσουν τα κέρδη τους αναχρηματοδοτώντας πολλά δάνεια κυρίως επιχειρηματικά.
Αυτή η διαδικασία έχει βοηθήσει τα αποτελέσματα ωστόσο ας μην υπάρχουν αυταπάτες οι αναχρηματοδοτήσεις αφορούν συγκεκριμένα δάνεια. Δεν μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν τα μισά δάνεια καθώς εμφανίζουν κλειδωμένους όρους και επιτόκια.
Π.χ. τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο δεν μπορούν να αλλάξουν.
Άρα και οι αναχρηματοδοτήσεις έχουν όρια.
4)Τα έκτακτα έσοδα έχουν κατακρημνιστεί στην κυριολεξία.
Το 2009 στο 9μηνο οι τράπεζες είχαν πετύχει έκτακτα κέρδη από ομόλογα 1,35 με 1,45 δις ευρώ αν περιληφθούν και άλλες περιφερειακές πηγές.
Στο α΄ τρίμηνο του 2010 εμφάνισαν απώλειες σε κεφάλαια κυρίως και έσοδα λόγω εκτάκτων 840 εκατ ευρώ και στο β΄ τρίμηνο η αύξηση ήταν σχεδόν παραπλήσια. Σημειώνεται ότι υπήρξαν πολλές μετατοπίσεις χαρτοφυλακίων AFS, LaR, HTM, trading.
5)Οι τράπεζες το 2010 θα πληρώσουν τόκους για τις προνομιούχες μετοχές ύψους 4,1 δις ευρώ που κατέχουν περίπου 410 εκατ ευρώ προ φόρων ή 300 εκατ ευρώ μετά φόρων.
6)Η τρόικα έχει προτείνει και αυτό θα υιοθετηθεί καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε το όρο να διατηρηθεί η έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις και για το 2010 έως το 2012.
Τουλάχιστον για το 2010 αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον 10% φόρος που θα πληρώσουν οι τράπεζες στο α΄ τρίμηνο του 2011.
Δηλαδή αν οι τράπεζες στην καλύτερη των περιπτώσεων πετύχουν κέρδη 1,3 δις ευρώ θα πληρώσουν φόρο 130 εκατ ευρώ επιπλέον στο α΄ τρίμηνο του 2011.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου