Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Απίστευτο: Το κράτος χρωστάει στo....κράτος 7,5 δισ. ευρώ!

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 7,576 δισ. ευρώ χρωστάει το κράτος στον... εαυτό του!
Πρόκειται για το «φέσι» των Υπουργείων, των νομικών προσώπων, των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ που αναγκάστηκε να βγάλει προς τα έξω η Κυβέρνηση εξαιτίας της δέσμευσης που έχει από το Μνημόνιο. Το ύψος αυτών χρεών έρχεται να επιβεβαιώσει τα εξής δύο δεδομένα:
1. Ότι η εκστρατεία είσπραξης των ληξιπρόθερσμων οφειλών που έχει εξαπολύσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το ίδιο το κράτος που αποτελεί και τον μεγαλύτερο οφειλέτη.
2. Ότι η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος έναντι πολιτών και επιχειρήσεων είναι γιατί και το ίδιο χρωστάει...Και μάλιστα πολύ περρισότερα.
Την δύσκολη αυτή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γενική κυβέρνηση μαρτυρούν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία αφήνουν υπονούμενο ότι το «φέσι» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Και αυτό διότι από τους 1.543 φορείς μόνο οι 893 ανταποκρίθηκαν στην δέσμευση παροχής στοιχείων.
Αναλυτικότερα, η εικόνα του προϋπολογισμού από τον οποίο λείπουν 14,72 δισ. ευρώ ( σ.σ. τόσο έφθασε το έλλειμμα στα τέλη Αυγούστου έναντι 12,33 δισ. ευρώ τέλη Ιουλίου) έχει ως εξής:
· Τα χρέη των υπουργείων ανέρχονται έως τον φετινό Αυγούστο τα 376 ,04 εκατ. ευρώ από 331 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο. Από αυτά 175 εκατ. ευρώ αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
· Από τα 135 νοσοκομεία στοιχεία έχουν δώσει τα 133 τα οποία χρωστούν συνολικά 6,087 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,340 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί.
· Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλουν 651,971 εκατ. ευρώ,
· Το «φέσι» των ΟΤΑ φθάνει στα 333,5 εκατ. ευρώ ενώ αλλά 89,8 εκατ. ευρώ. Χρωστούν τα λοιπά νομικά πρόσωπα.
· Την πρώτη θέση των κακοπληρωτών καταλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ληξιπρόθεσμες οφειλές 110,59 εκατ. ευρώ
· «Πρόσωπο» καλοπληρωτή έχει η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων που δεν έχουν κανένα χρέος.
· Το υπουργείο Οικονομικών που είναι και το καθύλην αρμόδιο για την συλλογή αυτών των φόρων χρωστά 64.000 ευρώ όπως καταδεικνύει το...ταμείο που έγινε στα τέλη Αυγούστου. Τον Ιούλιο όμως οι οφειλές του Υπουργείου Οικονομικών έφθαναν τα 2 εκατ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου