Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Οριακή η κατάσταση στην Ελλάδα»

'Δεν αντέχει άλλες περικοπές η Ελλάδα', γράφει το περιοδικό Focus. Απογοητευμένος κατά τα άλλα ο γερμανικός τύπος για την υποχώρηση της καγκελαρίου στην αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Οριακή η κατάσταση στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του περιοδικού Focus: «’Θα φέρουμε πίσω τα σταχτοδοχεία’, με αυτό το σύνθημα διαμαρτύρονται οι Έλληνες μαγαζάτορες. Από την 1η Σεπτεμβρίου ισχύει επίσημα και στην Ελλάδα η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Στη γαστρονομία χάθηκε το ένα τρίτο περίπου των πελατών από τότε που η κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιο εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας.

Έτσι ο νέος νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προκαλεί νέες ανησυχίες: πάνω από το 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές. Η απαγόρευση αυτή μάλλον θα δυσχεράνει την κατάσταση στη γαστρονομία.

Είναι όμως μάλλον απίθανο ο Γιώργος Παπανδρέου να υποχωρήσει σε αυτές τις διαμαρτυρίες. Τα κατάφερε να σπάσει το μπλόκο των φορτηγατζήδων, επέζησε των κινητοποιήσεων και των απεργιών των τρένων και των δημοσίων υπαλλήλων. Οι κινητοποιήσεις δεν άλλαξαν τίποτε. Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει σταθερά τις περικοπές και έχει ήδη τις πρώτες επιτυχίες.»



Δεν μπορούν να γίνουν άλλες περικοπές

Το περιοδικό αναφέρεται διεξοδικά στις επιτυχίες της κυβέρνησης, αλλά και στα στατιστικά στοιχεία για το 2009, όπου αναμένεται αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω μέχρι και 15,4% του ΑΕΠ και καταλήγει: «η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλες περικοπές. Αυτές που εφαρμόζονται ήδη άφησαν σαφή ίχνη στην κατανάλωση που συρρικνώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο κατά 6,2%. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,8%.

Σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση δεν βρίσκεται καμία άλλη χώρα της ΕΕ. Ο επόμενος χρόνος φαίνεται να είναι αποφασιστικής σημασίας, διότι θα διαπιστωθεί, εάν τα δραστικά μέτρα λιτότητας απέδωσαν. Στόχος είναι να μην σημειωθεί νέα συρρίκνωση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Παράλληλα οι χρηματαγορές φαίνεται ότι αργά, αλλά σταθερά επανακτούν την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα. Εδώ και μερικούς μήνες τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει η χώρα πάνε καλά, χθες η Ελλάδα άντλησε 1,17 δις ευρώ από δημοπρασία εντόκων γραμματίων.»



Η κ. Μέρκελ θυσίασε τον μηχανισμό αυτόματων κυρώσεων

«Μια καλή αρχή, τίποτε περισσότερο», γράφει σε ανάλυσή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Ιταλός Τομάσο Πάντοα-Σιόπα για τις νέες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας: «Οι κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής και εποπτείας παραμένουν οι ίδιοι με εκείνους που διαθέτει και σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά το δημόσιο χρέος (κάτω από το 60%) αποκτά την ίδια βαρύτητα με το δημοσιονομικό έλλειμμα (κάτω από το 3%). Οι μηχανισμοί ελέγχου και κυρώσεων ενισχύονται και ταυτόχρονα η Κομισιόν αποκτά περισσότερη αυτονομία και το σαμποτάζ από το ευρωπαϊκό συμβούλιο δυσχεραίνεται.

Γεννήθηκε έτσι μια πολιτική της πρόληψης και της διορθωτικής παρέμβασης για τις μακροοικονομικές ανισότητες που εγκαλεί όχι μόνον τις υπερχρεωμένες χώρες, αλλά και τις χώρες με πλεόνασμα.»



Η Frankfurter Rundschau επικεντρώνεται στον ρόλο του λεγόμενου γαλλογερμανικού άξονα: «Το Παρίσι και το Βερολίνο εμφανίστηκαν και πάλι με τη φιλοδοξία να παίξουν τον ρόλο της ατμομηχανής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και φάνηκαν σαν να υπαγορεύουν στους εταίρους τους τι δέον γενέσθαι.

Τι ανακοινώθηκε αλήθεια στην Ντοβίλ; Μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, στην οποία όμως είναι ολοφάνερη η υποχώρηση της κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος θυσίασε την αρχική της βασική προϋπόθεση για περισσότερη πειθαρχία των εθνικών προϋπολογισμών και έτσι ξεγέλασε ορισμένους από τους ευρωπαίους εταίρους της.»



Η Die Welt του Βερολίνου υπογραμμίζει την απογοήτευσή της για την υποχώρηση της κ.Μέρκελ: «Και τι δεν υποσχέθηκε την άνοιξη η καγκελάριος στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυμα της χρεοκοπίας και οι Γερμανοί φορολογούμενοι έπρεπε να εγγυηθούν για τη διάσωση του ευρώ. Όλα έδειχναν ότι επιτέλους θα βρεθεί η διαδικασία για να αναγκαστούν οι αιώνια ελλειμματικές χώρες να πειθαρχήσουν δημοσιονομικά. Σήμερα, μισό χρόνο μετά, η καγκελάριος φαίνεται σαν να τα ξέχασε όλα. Η Γερμανία στις διαβουλεύσεις της με τη Γαλλία υποχώρηση στην αρχή των αυτόματων κυρώσεων, κάτι που με πάθος και εμμονή είχε υποστηρίξει.»

πηγη:www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου