Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Επιμένει για ελεγχόμενη χρεοκοπία η Μέρκελ!

Στις προτάσεις της Γερμανίας για καθιέρωση μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της Ευρωζώνης, με «κούρεμα» απαιτήσεων των πιστωτών και αποβολή των χρεοκοπημένων χωρών από το μηχανισμό αποφάσεων στην Ευρωζώνη εμμένει η Άνγκελα Μέρκελ, προαναγγέλλοντας έτσι και τη σκληρή στάση που θα ακολουθήσει το Βερολίνο στη διεθνή διαπραγμάτευση για την τύχη της Ελλάδας. Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να προβλεφθεί και η καθιέρωση του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας, παρότι η πρόταση έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής μόνο από τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ προκαλεί έντονες αντιδράσεις πολλών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Στόχος της Γερμανίας, τόνισε η Μέρκελ, είναι να διασφαλίσει σταθερότητα με διάρκεια για το ευρώ, καθώς η κρίση χρέους αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης. «Έχουμε ελέγξει την κρίση χρέους, αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό. Πρέπει να κινηθούμε τώρα, όχι όταν η Ευρώπη βρεθεί και πάλι “μέχρι το λαιμό” σε μια μελλοντική κρίση», δήλωσε η Μέρκελ. Οι αλλαγές στη Συνθήκη είναι αναγκαίες για να αποτραπούν νέες κρίσεις, παρότι δεν είναι εύκολο να συμφωνηθούν και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Από τον Μάιο, όταν συμφωνήθηκε η διάσωση της Ελλάδας και η δημιουργία προσωρινού μηχανισμού στήριξης των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία επιμένει ότι τα «πακέτα» χρηματοδοτήσεων που έχουν εγκριθεί δεν μπορούν να παραταθούν. Αυτό επανέλαβε στην ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι μια απλή επέκταση της διάρκειας του ειδικού μηχανισμού στήριξης των 440 δις. ευρώ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αυτό θα έστελνε «λάθος σήματα στις αγορές και στις χώρες μέλη, ότι οι φορολογούμενοι θα διασώσουν τις κυβερνήσεις με υπερβολικά χρέη».

Η τοποθέτηση της Γερμανίας δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα έγκρισης μιας ευνοϊκής συμφωνίας χρηματοδότησης της Ελλάδας και μετά το 2013, την οποία έχει ήδη προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και το «πακέτο» για την Ελλάδα συμφωνήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και έχουν τριετή διάρκεια. Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, είναι απορίας άξιον πώς η Γερμανία θα μπορούσε να συναινέσει σε παράταση της διάρκειας στήριξης της Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα θα προτείνει να συνδεθεί η ύπαρξη ενός μονιμότερου μηχανισμού στήριξης των αδύναμων κρατών-μελών με την καθιέρωση διαδικασίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Οι γερμανικές θέσεις έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, ευρωπαϊκής και αμερικανικής προέλευσης, που φοβούνται ότι θα υποστούν σοβαρές ζημιές, αν γίνει δεκτή η γερμανική πρόταση για «κούρεμα» των πιστωτών, ώστε να μειωθεί ο λεγόμενος «ηθικός κίνδυνος» των μηχανισμών διάσωσης ασθενών οικονομιών. Σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο,

n Οι χώρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, θα χρηματοδοτούνται από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα δημιουργηθεί.

n Όμως, αυτή η χρηματοδότηση θα συνδυάζεται με αναδιάρθρωση του χρέους τους, η οποία θα περιλαμβάνει «κούρεμα» των κατόχων ομολόγων, ώστε να αναλάβουν ένα μέρος των βαρών και οι τραπεζικοί και επενδυτικοί οίκοι, που έχουν θέσεις στα ομόλογα της χρεοκοπημένης χώρας.

n Επιπλέον, η χώρα που θα μπαίνει στον προτεινόμενο από την Γερμανία μηχανισμό στήριξης με αναδιάρθρωση χρέους θα στερείται, μέχρι την έξοδό της από το μηχανισμό, του δικαιώματος συμμετοχής με ψήφο στις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά και στις οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.

n Αυτό σημαίνει, ότι για όσο χρόνο μια χώρα θα υπάγεται στο μηχανισμό στήριξης με ελεγχόμενη χρεοκοπία όλες οι αποφάσεις για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική θα λαμβάνονται στο Eurogroup, χωρίς τη συμμετοχή της.

πηγη:banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου