Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Πλησιάζει η ώρα που η ΕΚΤ θα κερδοσκοπήσει στα ελληνικά ομόλογα….

Πλησιάζει η ώρα που η ΕΚΤ θα κερδοσκοπήσει με τα ελληνικά ομόλογα.
Πως θα συμβεί αυτό;
Η ΕΚΤ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε στήριξης στα ομόλογα των περιφερειακών αγορών συνολικά συγκέντρωσε 60 δις ευρώ. Από αυτά τα 40 δις ευρώ εκτιμάται ότι είναι ελληνικά ομόλογα και αγοράστηκαν σχετικά την πρώτη περίοδο της ενεργοποίησης του μηχανισμού παρεμβάσεων.
Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα με ένα μέσο εύρος spread περίπου 640 με 720 μονάδες βάσης εν συνεχεία ακολούθησε ανοδική πορεία το spread έφθασε έως τις 930 μονάδες βάσης ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί στις 825 μονάδες βάσης.
Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις η ΕΚΤ θα καταγράψει κέρδος από τα ομόλογα Ελλάδος εφόσον υποχωρήσει το spread προς τις 600 ή και 550 μονάδες βάσης, το οποίο εκτιμάται σε 500 εκατ ευρώ τουλάχιστον.
Aν το spread, υποθετικά υποχωρούσε στις 400 μονάδες βάσης το κέρδος που θα αποκόμιζε η ΕΚΤ θα ήταν πάνω από 1,5 δις ευρώ.
Όχι άσχημα για τοποθετήσεις σε ομόλογα μιας χώρας που κινδύνευσε να καταρρεύσει.
Η ΕΚΤ αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα για δύο λόγους
1)Για να μην καταρρεύσει η χώρα λόγω της επιθετικής κερδοσκοπίας και 2) γιατί πίεσαν έως απαίτησαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να παρέμβει η ΕΚΤ.
Το πρώτο καιρό θεωρήθηκε και όχι τυχαία από πολλούς ότι η ΕΚΤ με τις συστηματικές αγορές ελληνικών ομολόγων ότι αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο.
Αποδεικνύεται όμως ότι τελικά οι κεντρικές τράπεζες έχουν μεγάλη δύναμη καμιά φορά ίση με των αγορών.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου