Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Σόρος: "Η πολιτική της Κίνας δεν μπορεί να συνεχιστεί"

undefined

Μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις σηματοδοτεί η συνεχιζόμενη διένεξη των αναπτυγμένων χωρών με την Κίνα αναφορικά με την επίμονη άρνηση της τελευταίας να ανατιμήσει το νόμισμά της

Είναι κοινή πεποίθηση των oικονομολόγων στο Λονδίνο, ότι η πολιτική του υποτιμημένου γουάν και συσσώρευσης πλεονασμάτων σε ξένο συνάλλαγμα, κυρίως δολάρια, από πλευράς Κίνας, μεσοπρόθεσμα θα μετατραπεί σε μπούμεραγκ για την οικονομία της εν λόγω χώρας, που σε καιρούς ιδιαίτερα χαλεπούς για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναπτύσσεται με ρυθμό 9,5%, την τρέχουσα χρονιά. Ήδη οι ΗΠΑ μελετούν την επιβολή ειδικού φόρου στις εισαγωγές κινεζικών προιόντων ενώ χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ελβετία και η Βραζιλία, που είδαν τα νομίσματα τους να ανατιμώνται και να πλήττεται η ανταγωνιστικότητά τους, προχώρησαν σε παρεμβατικές κινήσεις με στόχο την άτυπη υποτίμηση των νομισμάτων τους. Στην Ευρωζώνη, εξαγωγικές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία ανησυχούν για την συνεχιζόμενη άνοδο του ευρώ, που ξεπέρασε το 1,40 έναντι του δολαρίου. Την ίδια ώρα στη Βρετανία η Τράπεζα της Αγγλίας με στοχευμένες παρεμβάσεις κατόρθωσε να συγκρατήσει την άνοδο της στερλίνας.

Συναλλαγματικός πόλεμος;

Για συναλλαγματικό πόλεμο προειδοποιεί ο Τζορτζ Σόρος Για συναλλαγματικό πόλεμο προειδοποιεί ο Τζορτζ Σόρος Για συναλλαγματικό πόλεμο προειδοποίησε ο γνωστός χρηματιστής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη του στο ΒΒC υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική του υποτιμημένου γουάν που μετέτρεψε την Κίνα σε υπ αριθμόν ένα εξαγωγέα διεθνώς, δεν μπορεί να συνεχιστεί. "Το Πεκίνο θα πρέπει να συνετιστεί κι αυτό θα γίνει μόνο με συντονισμένη πίεση της Δύσης για την ανατίμηση του γιουάν και την τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης στην Κίνα", αποφαίνεται ο κ. Σόρος. Πάντως η επιβολή εμπορικών κυρώσεων που μελετά η Ουάσινγκτον κρίνεται ως μη ενδεδειγμένη λύση από Βρετανούς ειδικούς αφού ενέχει τον κίνδυνο να πλήξει το σύνολο των εισαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο


πηγη:deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου