Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Στο 9,6% η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Με το ρυθμό 9,6% αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας, τον χαμηλότερο σε ένα έτος, καθώς αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σε 23 μήνες. Η αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος υπερέβη τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,6% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Πεκίνο.
Πριν από δύο ημέρες η Κίνα αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2007, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην ανάκαμψη της χώρας. Αύξηση 13,3% σημείωσε τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 13,9% τον Αύγουστο. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είχε ρυθμό 10,3%.

Στο Χρηματιστήριο ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,5% στις 10:10 π.μ. τοπική ώρα. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το γιουάν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 18,8% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και η τιμή παραγωγού υποχώρησε στο 4,3%.
Το γιουάν υποχώρησε χθες τα μέγιστα σε δύο μήνες κλείνοντας στα 6,6519 ανά δολάριο.

Αυτήν την εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και ολόκληρης της Ανατολικής Ασίας. Το 2011 η ανάπτυξη στην Κίνα θα είναι 8,5%, από πρόβλεψη για ανάπτυξη 8,7% τον Απρίλιο.

πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου