Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Σε επίπεδα-ρεκόρ 582 δισ. οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ε.Ε. το επόμενο έτος

Νέες πιέσεις στις κεφαλαιαγορές και στις αποτιμήσεις του δημόσιου χρέους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το μεγάλο ύψος του χρέους το οποίο λήγει και πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το επόμενο έτος. Οι αναλυτές μάλιστα δεν διστάζουν να διατυπώσουν την εκτίμηση ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και άλλη χώρα πλην της Ελλάδας. Γίνεται παράλληλα αντιληπτό ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σημαντικές δυσκολίες εάν αποφάσιζε να βγει στις αγορές για να αναζητήσει κεφάλαια το 2011. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, σχολιάζει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg προσθέτοντας πως παρά τις περικοπές κρατικών δαπανών που έχουν δρομολογήσει οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να αποπληρώσουν ομόλογα συνολικής αξίας 582 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ING Groep NV, αναφέρει το Bloomberg. Για την Ισπανία το ύψος του ομολογιακού χρέους που ωριμάζει αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών της υποχρεώσεων. Στην Πορτογαλία απαιτούνται 23 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που ωριμάζουν, ενώ στην Ιρλανδία, όπου έχουν εστιαστεί το τελευταίο διάστημα οι ανησυχίες των αγορών, πρέπει να βρεθούν 10 δισεκατομμύρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη νευρικότητα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η προοπτική δείχνει διεύρυνση των spreads ή άνοδο του κόστους δανεισμού ή και τα δυο, υπογραμμίζει ο Padhraic Garvey επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τις ανεπτυγμένες αγορές της ING. Ο Christoph Kind, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Frankfurt Trust με περισσότερα από 20 δισ. δολ. υπό διαχείριση, εκτιμά πως οι τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων και το ύψος των spreads (τα οποία έχουν αποκλιμακωθεί από τα επίπεδα-ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες) δεν ανταποκρίνονται στο ρίσκο που εμπεριέχει η επένδυση σε ομόλογα της περιφέρειας.

Ερωτηθείς από το Bloomberg κατά πόσο οι υψηλές αποδόσεις αποτελούν επιβράβευση για το ρίσκο που αναλαμβάνει ένας επενδυτής, απαντά πως προτιμά να τηρήσει επιφυλακτική στάση και να τοποθετήσει κεφάλαια σε άλλες αξίες.

Αντίδοτο στις ανησυχίες η τακτική του carry trade

Αντίδοτο στις ανησυχίες πιθανότατα όμως να αποδειχτεί η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, καθώς η ποσοτική χαλάρωση που δρομολογούν οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την προοπτική της οικονομικής επιβράδυνσης πλημμυρίζει με φτηνό χρήμα τις αγορές. Έτσι οι επενδυτές μπορούν να δανειστούν με πρακτικά μηδενικά επιτόκια δολάρια και γιεν και να τα τοποθετήσουν σε χρεόγραφα άλλων νομισμάτων με υψηλότερα επιτόκια.

Στην περίπτωση αυτή μπορούν να καρπωθούν τόσο την υψηλότερη απόδοση όσο και το κέρδος από την υποτίμηση του δολαρίου και του γιεν. Οι συναλλαγές αυτές είναι γνωστές και ως carry trade, και αποτελούν προσφιλή στρατηγική των κερδοσκόπων που εισέρχονται και εξέρχονται με επιθετικό τρόπο στις αγορές. Και εδώ εντοπίζεται ένα ακόμα ρίσκο: η ποιότητα των επενδυτών αυτών και ο τρόπος με τον οποίο κινούνται σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα πιθανές έντονες διακυμάνσεις στις τιμές των ομολόγων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου (European Financial Stability Facility) Klaus Regling διαβεβαίωσε πρόσφατα τις αγορές πως δεν αναμένεται να χρειαστεί η ενεργοποίησή του. Το κεντρικό σενάριο εργασίας του είναι, πως δεν θα χρειαστεί να δοθούν χρηματοδοτήσεις τα επόμενα έτη. Με δεδομένο όμως το ύψος των υποχρεώσεων και την απουσία σημαντικής προόδου στο συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών της Ευρωζώνης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί τουλάχιστον για τις χώρες της περιφέρειας.

πηγη:isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου