undefined
Το οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης συνέβαλε κατ΄ ουσίαν στη διαμόρφωση των συνθηκών για την ολοκλήρωση του deal μεταξύ της MΕΒΓΑΛ και της Vivartia

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ανακοίνωσε η Vivartia Συμμετοχών του επιχειρηματικού ομίλου της Marfin.

Χτες η γενική συνέλευση των μετόχων της μεγάλης βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 8 του καταστατικού της εταιρίας, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα αγοραπωλησίας μετοχών μόνον ανάμεσα στις οικογένειες των δύο ιδρυτών της εταιρίας, Κ. Χατζάκου και Χρ. Χατζηθεοδώρου. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση των προσυμφώνων που η Vivartia έχει υπογράψει αφενός με την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και αφετέρου με την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου και να αποκτήσει μέσω της Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το 57,8% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ.

Δύο φάσεις

Είναι προφανές ότι το οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση των συνθηκών που οδήγησαν στην ολοκλήρωση του deal. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Vivartia, η εξαγορά προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες δύο φάσεις:

* Αρχικώς, η Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ θα αποκτήσει οριστικά το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ έναντι τιμήματος περίπου 19,6 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Μαίρης Χατζάκου, η οποία θα διατηρήσει ποσοστό περίπου 13,6%, με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών ΑΕ.

* Εν συνεχεία -και υπό την προϋπόθεση της λήψης της απαραίτητης έγκρισης της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού- η Vivartia θα αποκτήσει ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ.

Οπως διευκρινίζει η ανακοίνωση, η συμφωνία προβλέπει ότι η οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της «Δέλτα» με τη ΜΕΒΓΑΛ. Η εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση με τα σημερινά δεδομένα θα έχει πωλήσεις 640 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα περίπου 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Ασυμφωνία μετόχων

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ούτε οι χτεσινές εξελίξεις στη ΜΕΒΓΑΛ ολοκληρώθηκαν ανέφελα, καθώς από τη συμφωνία απουσιάζει η πλευρά της οικογένειας του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της ΜΕΒΓΑΛ, Δ. Συμεωνίδη και της συζύγου του, Νίκης Χατζάκου, που ελέγχει λίγο κάτω από το 30% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή της πλειοψηφίας δε βρήκε σύμφωνο τον κ. Συμεωνίδη, ο οποίος επιθυμούσε εξελίξεις σε άλλη κατεύθυνση, αλλά με βάση το συσχετισμό των ποσοστών υποχρεώνεται κατ΄ ουσίαν να συναινέσει στη ρύθμιση.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, υπογράμμιζαν χτες στον «Α» ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει πολλή δουλειά, αφού πέραν της δεσπόζουσας θέσης που θα κατέχει η νέα εταιρία στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών υπάρχει ζήτημα και με τη ζώνη γάλακτος της Βορείου Ελλάδος, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό θα ελέγχεται από το νέο σχήμα.

ΠΗΓΗ:agelioforos.gr