Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Nomura: Σε νέα φάση η "μάχη" αποδόσεων μεταξύ small και large caps

Ιστορικά, οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης δεν υπεραπέδιδαν των αντίστοιχων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε περιόδους κρίσης ή ύφεσης. Από το 1999 έως σήμερα όμως, έστω και με μικρά «διαλλείματα», αυτό φαίνεται ότι άλλαξε, σημειώνουν σε πρόσφατη έκθεσή τους αναλυτές της Nomura Securities International.

Πλέον, εκτιμούν ότι όλα είναι έτοιμα ώστε οι «μεγάλοι» των χρηματιστηρίων να «πάρουν κεφάλι» έναντι των «μικρών» και, μάλιστα, για μία παρατεταμένη περίοδο.
Όπως αναφέρουν, γύρω στο 2001 τοποθετείται το σημείο-καμπή, όπου οι προσδοκίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας των large caps άλλαξαν από υπερβολικά αισιόδοξες σε ρεαλιστικές. Κάτι που δεν συνέβη με τα small caps, οι μετοχές των οποίων συνέχισαν να τιμολογούν μη-ρεαλιστικούς ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας.

Αν δεχτούμε ότι από εδώ και πέρα η ανάπτυξη θα είναι βραδύτερη σε σχέση με το παρελθόν, τότε τα small caps φαίνεται να βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς μία αναθεώρηση των προσδοκιών για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας τους ενδεχομένως να σηματοδοτεί μία εποχή υπεραπόδοσης των large caps, εξηγούν.

Ιστορικά, οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης έτειναν να πιέζονται σε περιόδους ύφεσης ή κρίσης, πιθανότατα λόγω της μειωμένης διάθεσης ανάληψης ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών, ενώ στη συνέχεια -προς το τέλος της εκάστοτε ύφεσης ή της κρίσης- έτειναν να υπεραποδίδουν, όταν η διάθεση ανάληψης ρίσκου ενισχυόταν. Αυτή εμφανίζεται ως μία τυπική συμπεριφορά πριν το 1999.

Τόσο στην ύφεση του 2001 όσο και την περίοδο των λογιστικών σκανδάλων του 2002-2003, τα small caps υπεραπέδωσαν. Και στην πρόσφατη κρίση, από το Φεβρουάριο ου 2008 και έπειτα, οι μετοχές αυτές έχουν υπεραποδώσει σημαντικά, δείχνοντας ότι τελικά την τελευταία δεκαετία οι κρίσεις και οι υφέσεις ευνοούσαν τα small caps.

Μία πιθανή «πηγή» αυτής της υπεραπόδοσης μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η αγορά τιμολογούσε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας τους σε σχέση με τα large caps. Η πραγματικότητα είναι, όπως εξηγούν οι αναλυτές της Nomura, ότι τα κέρδη των small caps είναι πολύ πιο ευμετάβλητα σε σχέση με τα αντίστοιχα των large caps και αυτή η μεταβλητότητα είναι ο λόγος που τα πρώτα εμφανίζονται υπέρτερα κατά τη διάρκεια εξόδου από μία ύφεση. Αυτό συνέβη τόσο τις περιόδους 1992-1997 και 2002-2006, όσο και πρόσφατα.

Πρόκειται για μία «ψευδαίσθηση» της αγοράς, λένε οι αναλυτές του οίκου, που τείνει να «βλέπει» την ενίσχυση της κερδοφορίας μετά τις υφέσεις, αλλά να αγνοεί τη μεγάλη πτώση που έχει προηγηθεί.

Σήμερα, οι προσδοκίες για το ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας των large caps σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι αρνητικές, προσέγγιση που πιθανότατα είναι υπερβολικά απαισιόδοξη, χολιάζουν οι αναλυτές της Nomura. Για τα small caps ωστόσο, αν και πιο «συγκρατημένες» σε σχέση με το παρελθόν, δείχνουν ακόμη πιο αισιόδοξες από τα επίπεδα που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει «λογικά» βάσει των ιστορικών στοιχείων.

Σε όρους αποτίμησης, τα large caps δείχνουν υποτιμημένα σε σχέση με την κερδοφορία που είναι πιθανό να εμφανίσουν στο μέλλον, ενώ τα small caps ίσως είναι υπερτιμημένα. Σε κάθε περίπτωση, τα small caps είναι πιο «επιρρεπή» σε ενδεχόμενες αρνητικές αναθεωρήσεις σε σχέση με τα large caps.

Με βάση τις σημερινές ενδείξεις, εκτιμούμε ότι υπάρχει μία καλή πιθανότητα να αρχίσει να φθίνει το πλεονέκτημα που εμφανίζουν την τελευταία δεκαετία τα small caps, με τα large caps να ανακτούν μακροπρόθεσμα την «πρωτιά».

ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου