Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί τα funds αγοράζουν χρυσό και δολάριο

O χρυσός έσπασε το ρεκόρ των 1.300 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα «κάλπασε» έναντι του δολαρίου από το 1,27 στα 1,35 δολάρια.
Παράλληλα, οι αγορές εμπορευμάτων σημειώνουν σημαντική
άνοδο δημιουργώντας κλίμα και για άνοδο στις τιμές των προϊόντων.

Για ποιους λόγους, όμως, τα Hedge Funds κινήθηκαν μαζικά προς το ευρώ – χρυσό και αγνόησαν τις μετοχικές αγορές μέχρι την περασμένη Πέμπτη;

Την εξήγηση μας της δίνει Έλληνας διαχειριστής ξένου Fund ο οποίος λέει στο protothema.gr: «Tο τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μαζική ρευστοποίηση ομολόγων και τοποθετήσεις σε ευρώ και χρυσό.
Και εμείς ως εταιρεία ρευστοποιήσαμε τις θέσεις μας στα ομόλογα.
Κατά την γνώμη μου, η αγορά ομολόγων μυρίζει «μπαρούτι» καθώς οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα. Eμείς ως εταιρεία ποντάρουμε στην πτώση του δολαρίου, ιδιαίτερα ως προς τις ισοτιμίες των αναδυόμενων αγορών (Ινδία , Κίνα, Βραζιλία.»

Ουσιαστικά, όπως εξηγεί ο ίδιος διαχειριστής οι κινήσεις των διαχειριστών στα Hedge funds είναι απότομες – όπως συνέβη με την πτώση του ευρώ- και οι απλοί επενδυτές τις αντιλαμβάνονται με μια εβδομάδα υστέρηση στην καλύτερη περίπτωση. Με άλλα λόγια, τα funds φτιάχνουν τις αγορές.

Όταν κυριαρχούσε το ελληνικό χρέος το σύνθημα και το μεγαλύτερο στοίχημα για την Goldman Sachs ήταν η πτώση του ευρώ, πράγμα το οποίο επιτεύχθηκε καθώς έφθασε σε σημεία κατάρρευσης ( 1,20 –1,19 ευρώ ).

Μετά το πακέτο των 110 δισ. ευρώ οι αγορές σταθεροποιήθηκαν ενώ η ελληνική μετοχική αγορά σημείωσε άνοδο 10% μέσα στον Ιούλιο.
Σε ό, τι αφορά τον χρυσό, το ρεκόρ είναι δικαιολογημένο καθώς οι επενδυτές βλέπουν νευρικότητα στα χρηματιστήρια. Στρέφονται μαζικά προς το κίτρινο μέταλλο ως επενδυτικό καταφύγιο. Κι όπως οι μετοχές, τους πρώτους αγοραστές ακολουθούν οι επόμενοι και από κάποιο σημείο και πέρα η διαδικασία αυτοτροφοδοτείται.

Γιατί δεν ακολουθούν οι μετοχές

Οι επενδυτές αναρωτούνται αν τα κέρδη των εταιρειών είναι διατηρήσιμα. Με προγράμματα λιτότητας απ’ άκρου σ’ άκρη σε όλη την Ευρώπη, μόνο οι εταιρείες με διεθνή παρουσία σε αγορές όπως η Κίνα, μπορούν και σημειώνουν σημαντικά κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός είναι μια κατάσταση στην οποία ξυπνούν όλοι ένα πρωί και βλέπουν τις τιμές στα ύψη. Οι αγορές εμπορευμάτων δείχνουν ότι αρκεί ένα μικρό ράλι – για να προκληθεί άνοδος τιμών πετρελαίου, εμπορευμάτων.

Τότε, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την αγορά μετοχών.

Επιπλέον, οι κινήσεις των Hedge Funds δείχνουν νευρικότητα και μεταφορά κεφαλαίων από την μια αγορά στην άλλη.
Δεν αποκλείεται, όμως, οι σαφείς ενδείξεις για ανάπτυξη στις ΗΠΑ να οδηγήσουν τους επενδυτές στις μετοχικές αγορές.

Οι Aμερικάνοι, όπως τονίζει έμπειρος διαχειριστής, θα έχουν επιτύχει δυο πράγματα ταυτόχρονα : την ροή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ καθώς το δολάριο θα είναι φθηνότερο μετά την πτώση.

Μέχρι πριν λίγους μήνες, όμως, το ευρώ οδηγήθηκε σε τεράστια πτώση
( έφθασε έως 1,19 ) ευνοώντας μ’ αυτόν τρόπο την ανάπτυξη της ατμομηχανής της Ευρώπης , δηλαδή της γερμανικής οικονομίας.

Τώρα βλέπουμε μια ανάποδη διαδικασία ( πτώση του δολαρίου ), διαδικασία η οποία θα ενισχύσει τις αμερικανικές εξαγωγές και κατ’ επέκταση την αμερικανική οικονομία - εφόσον διαρκέσει.

πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου