Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

FAZ: «Ναι στα ελληνικά ομόλογα»

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενδιαφέρον» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπό τον όρο βεβαίως ότι οι επενδυτές θα έχουν υπομονή.


Η εφημερίδα εκτιμά ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε δεκαετή ομόλογα που δίνουν τόκο 8% με 9%, εφόσον βέβαια υλοποιήσουν τα όσα υπόσχονται – με απλά λόγια: εφόσον η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει. Όσοι τα αγοράζουν δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δεν το θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό, τονίζει η εφημερίδα, η οποία έχει ιδιαίτερο κύρος στους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της Γερμανίας.



Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα θα αυξηθεί και όσοι έχουν ήδη αγοράσει θα μπορούν να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή, άρα θα βγάλουν κέρδος.



«Μικρή η πιθανότητα μεγάλης απώλειας»


Αλλά ακόμα και η ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας δεν θα σήμαινε το τέλος για τους επενδυτές, υποστηρίζει η Frankfurter Allremeine Zeitung. Μπορεί να χάθηκαν πολλά χρήματα στην Αργεντινή, αλλά αν δούμε ψύχραιμα όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις διαπιστώνουμε ότι για παράδειγμα το 2005 στον Άγιο Δομίνικο οι επενδυτές έχασαν μόνο 5% της ονομαστικής αξίας, ενώ το 2003 με την Ουρουγουάη έχασαν γύρω στο 13%.



Άρα: μικρή η πιθανότητα μεγάλης απώλειας, πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα μεγάλου κέρδους, επομένως αξίζει τον κόπο να δούμε τα ελληνικά ομόλογα.



Το πρόβλημα είναι ότι στο απαισιόδοξο σενάριο της πτώχευσης μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν τα ομόλογα, προειδοποιεί η γερμανική εφημερίδα. Όταν για παράδειγμα προχώρησε σε στάση πληρωμών η Ακτή Ελεφαντοστού, χρειάστηκαν άλλα δέκα χρόνια μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.



Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου