Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ενέργεια: Ξεπαγώνει ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

«Πνοή» στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδούπολη επιχειρούν να δώσουν οι Ρώσοι, με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα με εκπροσώπους της βουλγαρικης πλευράς, την πρώτη μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσει το πρότζεκτ.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ρωσικής Transneft, της εταιρείας που ηγείται της ρωσικής συμμετοχής στην εταιρεία του αγωγού, ύστερα από επικοινωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βούλγαρο ομόλογό του στα τέλη Ιουλίου. Εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς δεν συμμετείχε.

πληρωμη << Οπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Βουλγαρία συμφώνησε να πληρώσει ένα μέρος από το ποσόν των 6 εκατ. ευρώ που χρωστά στην Transbalkan Pipeline, τη μεικτή εταιρεία που ελέγχει το έργο, ενώ θα εκπονηθεί μελέτη για τα οφέλη που παρουσιάζει ο αγωγός για τα εμπλεκόμενα μέρη. Αναλυτές θεωρούν ότι η Βουλγαρία μπορεί να πουλήσει τμήμα του μεριδίου της στη Chevron και την Total και εκτιμούν το κόστος διέλευσης του πετρελαίου από τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη στα 7 δολ/τόνο, έναντι 12 δολ/τόνο από τον ανταγωνιστικό αγωγό Σαμσούντα - Τσεϊχάν και 4 δολ/τόνο από τα Στενά του Βοσπόρου.

Oι συνομιλίες στη Μόσχα έγιναν λίγες ημέρες αφότου κυκλοφόρησαν πληροφορίες περί διακοπής των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου