Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Εξι μεγάλες αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας

Στις έξι μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 75η ΔΕΘ. Αλλάζουμε το κράτος, προστατεύουμε τους ευάλωτους, ανοίγουμε τον δρόμο για επενδύσεις και ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, βάζουμε την Πράσινη Ανάπτυξη στη ζωή μας και αλλάζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. "Η μάχη που δίνουμε είναι για την επιβίωση της Ελλάδας. Μαζί, θα τα καταφέρουμε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύθηκε για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Παπανδρέου, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον αναφερόμενος στα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης τους 11 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, καθώς απέτρεψαν τη χρεοκοπία της χώρας και κάλεσε τους πολίτες σε συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας: «Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί».

Στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι: - Στο φορολογικό θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις.

- θα μειωθεί από το 24% στο 20% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, σε ένα χρόνο-από το 2011.

- Θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα που έρχεται.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εγκωμιαστικά σχόλια ξένων για την προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους 11 μήνες και επισήμανε: «Με αγώνα όλων των Ελλήνων, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που και εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο. Πριν από λίγες μέρες, έγραψε ο PIERRE BRIANCON για τη χώρα μας στο "Reuters":«Στην πρόσφατη ιστορία καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει αυτό που καταφέρνει να κάνει η Ελλάδα. Περιστολή των δαπανών, μεγάλες δομικές αλλαγές, μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, τεράστια μείωση του ελλείμματος μέσα σ' ένα χρόνο. Αυτοί είναι οι Έλληνες, που πυροδότησαν την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρώπη».

Ναι αυτοί είμαστε. Και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και αν σήμερα διατυπώνονται, ιδιαίτερα στον ξένο τύπο, εγκωμιαστικά σχόλια για τη χώρα, για τη βούληση για αλλαγή, εγώ σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να πω από καρδιάς σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό ότι είναι ο μόνος που αξίζει με το παραπάνω αυτούς τους επαίνους».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι έφερε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, λέγοντας ότι συνέβη ίσως το μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας στην ιστορία.

"Το 2004, ήμασταν 37οι στον κόσμο στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας. Με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα έχει πέσει στην 83η θέση. 46 θέσεις έχουμε πέσει. Στις μετρήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2009 πέσαμε 14 θέσεις στην κατάταξη διαφθοράς μέσα σε ένα χρόνο. Στις κατατάξεις επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση των χωρών του ΟΟΣΑ - 109η στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους λένε ότι φταίει η τρόικα για τα προβλήματα στη χώρα και σημείωσε: «Πολύ θα μας βόλευε αν για όλα τα προβλήματά μας, έφταιγε η «τρόικα». Αλλά καμία «τρόικα», κανένα μνημόνιο, κανένα ΔΝΤ δεν φταίει για τη δύσκολη -για την οριακή - θέση στην οποία βρεθήκαμε. Κανένα μνημόνιο δεν φταίει για το χρέος που είχαμε δημιουργήσει.

Σε ότι αφορά στα ελλείμματα, ο πρωθυπουργός, παρατήρησε ότι κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα - οι Έλληνες θα μπορέσουν να βάλουν τάξη στον προϋπολογισμό τους και να μαζέψουν τα ελλείμματά τους. Κι όμως μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακολουθεί πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το έλλειμμα μας είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο.

"Το τέλος του έτους θα το έχουμε μειώσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ. 40% λιγότερο από πέρσι" τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση και είπε πως οι φωνές που σήμερα λένε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει πολλαπλασιάζονται. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία επιστρέφει. "Μόλις πριν λίγες μέρες η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του κόσμου από τη Νορβηγία, αρχίζει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία", σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση προγραμματίζει για μια ανταγωνιστική οικονομία με:

-Την απελευθέρωση των φορτηγών.

-Το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων

-Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

-Την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη.

-Ένα νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

-Τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Την εξειδίκευση του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με επενδυτικές πρωτοβουλίες και όπου χρειάζεται με αποκρατικοποιήσεις.

-Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

-Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

-Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο δημόσιο.

-Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών.

-Τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου.

-Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

-Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων

-Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας

Για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ο πρωθυπουργός επισήμανε:

- Ήδη ξεδιπλώνουμε ένα Δίχτυ Προστασίας στην αγορά εργασίας με κίνητρα ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

- Έχει ήδη σχεδιαστεί από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας πρόγραμμα. Στόχος είναι η προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

- Με γνώμονα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για τους απολυμένους 55-64 ετών, εφαρμόζουμε πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας.

- Στόχος μας στο προσεχές τετράμηνο κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

- Αποφασίσαμε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες ομάδες, νέοι άνεργοι, άτομα με αναπηρία.

- Ενισχύουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Με το ολοήμερο σχολείο, με την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

- Ήδη από το Σεπτέμβριο ξεκινούν 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ήδη διπλασιάσαμε το 2010 το ποσό που διατίθεται για την αύξηση των θέσεων σε, και μέχρι το 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 100.000 μητέρες.

Θα πάρω πρωτοβουλία με τους κοινωνικούς εταίρους να καταρτίσουμε έναν Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: "Ο Χάρτης αυτός θα εγγυάται την ισότητα δικαιωμάτων για όλους και τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη. Αυτά τα δικαιώματα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη:

Δικαίωμα στη σύνταξη, δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην επανακατάρτιση, στο επίδομα αναπηρίας, στο βιβλιάριο υγείας. Όλα αυτά θα αποτυπώνονται στην Κάρτα. Σπάζοντας την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, αξιοποιώντας ορθολογικά τα χρήματα που υπάρχουν, προχωράμε στην Κάρτα Πολίτη.

Μέχρι το τέλος του 2011 οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα με μία κάρτα, με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη δημόσια διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο".

Ειδικότερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους υπογράμμισε: «Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων να κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα αυτόν".

Ως προς την επιχειρηματικότητα τόνισε ότι προχωράμε στη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Μειώνουμε το κόστος που συνδέεται με τις συναλλαγές με το φορολογικό σύστημα. Ξέρουμε ότι η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση περνάει δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής ύφεσης. Δεν θα αφήσουμε στην τύχη του τον επιχειρηματία που πασχίζει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, που αγωνίζεται να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες για την οικονομία. Ήδη έχουμε θεσπίσει ένα φορολογικό πλαίσιο που δίνει έκπτωση από το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος τους μειώνεται λόγω της ύφεσης, αλλά παρόλα αυτά διατηρούν αμετάβλητες τις θέσεις εργασίας.

Είχαμε δεσμευτεί για τη σταδιακή μείωση του συντελεστή των κερδών που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν νέα επένδυση, είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε:

Σήμερα, δίνουμε ώθηση στην επιχείρηση που λειτουργεί και προσπαθεί να επιβιώσει επιταχύνοντας τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο - από το 2011.

Ένα ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα. Η χώρα μας χρειάζεται και μεγάλες επενδύσεις. Από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Γι' αυτό δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Ένα ευέλικτο, διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και έργων. Έργα που δημιουργούν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας. Με ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα από τη δημιουργία της επένδυσης. Για να έχει ο επενδυτής τη σιγουριά και να μπορεί να επενδύει με ασφάλεια.

Στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες για όλες τις επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες. Στους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο Επενδύσεων με τους πιο διακεκριμένους επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού.

Διευθύνοντες Συμβούλους των καλύτερων εταιριών του κόσμου - για να συμβάλλουν στην χάραξη της νέας επενδυτικής πορείας μας και να μας δώσουν τη δικιά τους αξιοπιστία όταν μιλάμε στην επενδυτική κοινότητα.Και για πρώτη φορά γίνεται μια συστηματική προσπάθεια, να συνδυάσουμε την έρευνα, την τεχνολογία και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Ξεκινώντας από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη. Όπου για πρώτη φορά θα συνεργαστούν οι φορείς της έρευνας, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας μέσω του μνημονίου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ανθίσει μέσα σε μια άρρωστη σχέση με το φορολογικό σύστημα, συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου. Η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι μέθοδοι που την θρέφουν είναι γάγγραινα για την οικονομία μας. Για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη οικονομική πληροφορία σε διασταυρώσεις που αξιοποιούνται σε φορολογικούς ελέγχους. Για πρώτη φορά το φορολογικό σύστημα χτύπησε την πόρτα σε επαγγελματίες με περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δήλωναν μισθούς πείνας και χρωστούσαν στο δημόσιο απλήρωτους φόρους. Για πρώτη φορά οι πολίτες μαθαίνουν για μεγάλους φοροφυγάδες - γιατί ήταν απόφασή μας να κάνουμε τομή με το παρελθόν. Για πρώτη φορά υπάρχει βούληση κατά της φοροδιαφυγής. Έχουμε φτάσει εκεί που θα θέλαμε; Όχι ακόμη. Όμως δίνουμε έναν ανελέητο αγώνα ενάντια στη φοροδιαφυγή. Με τους πολίτες συμμάχους.

Στο κίνημα των αποδείξεων, στις καταγγελίες που φτάνουν στο ΣΔΟΕ, στην εθελούσια συμμόρφωση γιατί ακόμη και δύσπιστοι επιχειρηματίες, δύσπιστοι πολίτες φτάνουν να συμμορφώνονται μόνοι τους γιατί πιστεύουν στην προσπάθεια που γίνεται. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

*** Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται σήμρεα το μεσημέρι με την καθιερωμένη συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.

Αντιδράσεις

«Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος, για να "βαπτίζει" κανείς: το τσεκούρωμα μισθωτών και συνταξιούχων "πολιτική υπέρ της κοινωνικής συνοχής", τα λουκέτα των επιχειρήσεων "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας" και την ύφεση και την ανεργία "όραμα για την ανάπτυξη"», ανέφερε, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Ό,τι και να πει ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξωραΐσει την οδυνηρή για το λαό πολιτική του, γιατί η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Η προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εναντίον του λαού δεν έχει όρια. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετούν, τα ονομάζουν πατριωτική στάση. Και τα ακόμα χειρότερα που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους, τα λένε αναμόρφωση της Ελλάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Έκθεση στείρων ιδεών», χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού ο ΛΑΟΣ σε σχετική του ανακοίνωση.

«Ό,τι κι αν ψελλίζει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για σταθερά και σίγουρα βήματα της ελληνικής οικονομίας, για μάχες που δεν έδωσε ποτέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακολουθούμενη πορεία οδηγεί στον όλεθρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.


ΠΗΓΗ:sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου