Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Απάτη οι συσκευές μείωσης κατανάλωσης ρεύματος

Εξοικονόμηση στη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45%, ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν διάφορες συσκευές που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

Η Δ/νση τεχνικού ελέγχου της Γ. Γραμματείας Καταναλωτή, σε απάντηση της στις καταγγελίες της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, του ΚΕΠΚΑ και άλλων καταναλωτών αναφέρει:

- Μετά από έρευνα και γνωμοδότηση της ΔΕΗ αποδείχθηκε ότι ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών επιτυγχάνεται από την τοποθέτηση των συσκευών αυτών.

- Οι ανωτέρω ισχυρισμοί κατά την προώθηση των συγκεκριμένων προιόντων αποτελούν παράβαση των άρθρων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

- Για λόγους προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, η Γ. Γ. Καταναλωτή θα επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.
Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου με επιστολή της στη Γ. Γραμματεία Καταναλωτή είχε αναφέρει μια περίπτωση παραπλανητικής διαφήμισης για συσκευές που υπόσχονται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικιακή κατανάλωση (βλ. http://enka-volou.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html#more). Η αρχή επί της οποίας στηρίζεται η λειτουργία της συσκευών, κατά τα λεγόμενα του αντιπροσώπου, είναι η διόρθωση του συνημίτονου (συνφ) που πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 1. Στον οικιακό τομέα όμως, δεν υπάρχουν επαγωγικά φόρτια και το συνφ είναι πάντα κοντά στο 0,96 με 0,98. Κατά συνέπεια δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον καταναλωτή από τη χρήση της εν λόγω συσκευής

Αυτό επιβεβαιώνει και η ΔΕΗ στο πόρισμα της σύμφωνα με το οποίο:

- Οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της ΔΕΗ που εγκαθίστανται σε κατοικίες, δεν καταγράφουν άεργο ενέργεια, αλλά μόνο ενεργή και τα αντίστοιχα τιμολόγια δεν συναρτώνται με την τιμή του συντελεστή ισχύος (συνφ).

- Οι θερμικές απώλειες τις οποίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, μειώνουν οι εν λόγω συσκευές δεν καταγράφονται από τους μετρητές και επομένως ουδεμία εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται.

- Ακόμη και αν καταγραφόταν η μείωση της θερμικής ενέργειας που ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν οι συσκευές, αυτή θα αποτελούσε ποσοστό της τάξης του 1% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου καλεί την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα κατά των εταιρειών Marex Solutions, ECO-ROWER, Hellas energy, Economizer, Viper Energy, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα να διαφημίζονται και να παραπλανούν τους καταναλωτές.


Δείτε περισσότερα θέματα στο http://enka-volou.blogspot.com/

Διαδώστε το ή στείλτε μας τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις φίλων σας για να μπορέσουμε να τους ενημερώνουμε για θέματα που αφορούν τον καταναλωτή, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε τη συμμετοχή σας στη λίστα αποδεκτών της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, παρακαλούμε να στείλετε απαντητικό e-mail διαγραφής από τη λίστα στο: gramikatanaloti@gmail.com
Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, είναι μη κερδοσκοπική Ένωση Καταναλωτών ανεξάρτητη από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Ανθ.Γαζη 164 Γαμβέτα Βόλος, Τηλ.: 2421356943, 6974676207 Fax: 2421356944 Γραφείο Καταναλωτή: 15186

ΠΗΓΗ:stopcartel.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου