Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

«Μάχεται» κόντρα στην κρίση η αγορά της Β. Ελλάδας

Λιγότερα «λουκέτα» σε καταστήματα πόλεων της Β. Ελλάδας, σε σύγκριση με την Αθήνα καταγράφηκαν σε έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ . Το φαινόμενο αυτό εν μέρει ερμηνεύεται και από τη λειτουργία πολυκαταστημάτων κοντά σε παλαιούς εμπορικούς θύλακες, γεγονός που συναντάται κατά κόρον στην πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, «όπου υπάρχουν σημαντικές εμπορικές εγκαταστάσεις χιλιάδων τετραγωνικών τα “λουκέτα” πολλαπλασιάζονται».

Στη βόρεια Ελλάδα πάντως καταγράφηκαν λουκέτα όχι μόνο σε μικρά μαγαζιά, αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Εντονο επίσης είναι και το στοιχείο της τοπικότητας. Κοινό δηλαδή γνώρισμα είναι η τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες.

Πιο αναλυτικά:

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης εμφανίζει μια πιο ενθαρρυντική εικόνα σε σύγκριση με άλλες πόλεις της χώρας και με την Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, στους εμπορικούς δρόμους Προξένου Κορομηλά και Μητροπόλεως οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακά «ακριβές αγορές» εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσοστά «λουκέτων» που μόλις φτάνουν το 4,2% και 8,3% αντίστοιχα.

Η παραπάνω τάση δείχνει να επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Αθήνας όπου η αγορά του Κολωνακίου παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το υψηλότερο εισόδημα των κατοίκων και τις διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες.

Ο εμπορικός δρόμος της Εγνατίας φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο με το 15% των επιχειρήσεων να έχει βάλει λουκέτο.

Στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα δεν ξεπερνούν το 10,1%, ποσοστό σαφώς μικρότερο από την περιοχή της Αθήνας.

Στη Λάρισα το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φθάνει το 11,5%. Στην Καβάλα στο σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, τα κλειστά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 10,4%.

Αυξημένα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων εμφανίζει η Κοζάνη. Στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων σχεδόν το 18% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό «λουκέτων» από 22% έως 30%. Η ΕΣΕΕ σημειώνει ωστόσο ότι ο νομός Κοζάνης έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Έδεσσα τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 15,7%. Στη Βέροια, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα και φτάνει το 8,8%.

«Το λιανεμπόριο περνάει τον τελευταίο χρόνο ένα ισχυρό και επώδυνο "crash test" και δυστυχώς μετράει ήδη πάρα πολλές απώλειες», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

«Τα υφιστάμενα και αναμενόμενα "λουκέτα" δημιουργούν βίαιες αλλαγές και αλλάζουν τις ισορροπίες και το χάρτη του λιανεμπορίου και στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά με λιγότερες συνέπειες από αυτές που παρατηρούνται στην έρευνα για το Λεκανοπέδιο της Αττικής», συμπληρώνει με αφορμή την έρευνα.

Ο κ. Κορκίδης χαιρετίζει, τέλος, τις διακηρύξεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, της φορολογικής ακρίβειας και της κερδοσκοπίας των καρτέλ.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου