Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ανησυχητική παράταση του αρνητικού κλίματος

Αθρόες ρευστοποιήσεις και μάλιστα με μεγάλους όγκους - σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει - βγήκαν χθες στο Χρηματιστήριο. Κατ αρχήν η φημολογία για απόβαση του ΔΝΤ σε Ιρλανδία και Πορτογαλία ενέτεινε τις ανησυχίες των αναλυτών περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα έδωσε την εντύπωση ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα είναι μία πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Το χθεσινό γύρισμα της αγοράς από τις 1.561 μονάδες, που ήταν και τα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, αποδόθηκε στις ρευστοποιήσεις των ξένων εξαιτίας της αφαίρεσης ή υποβιβασμού ελληνικών μετοχών από τους δείκτες FTSE. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι οι αλλαγές αυτές συνδέονται με το ενδεχόμενο συνολικής υποβάθμισης του Χρηματιστηρίου από τον FTSE.

Για παράδειγμα η Ιντρακόμ έχασε 8% με όγκο άνω των 600 χιλιάδων τεμαχίων, η Σωλ. Κορίνθου υποχώρησε κατά 7% με τον όγκο να ξεπερνά τις 420 χιλιάδες τεμάχια, η Χαλκόρ σημείωσε πτώση 6% με όγκο 150 χιλιάδες τεμάχια, η ΕΛΒΑΛ 7% με 140 χιλιάδες τεμάχια, η Αττικής 8,7% με 480 χιλιάδες τεμάχια, η MIG 4,3% με όγκο 11 εκατ. τεμάχια και η Πειραιώς υποχώρησε 0,27% με όγκο 5,8 εκατ. τεμαχίων, η Αβαξ σημείωσε βουτιά 8% με 250 χιλ. τεμάχια, η Τιτάν, που επίσης αφαιρείται από δείκτες, αντιδρά ανοδικά αλλά έχει χάσει σημαντικό ποσοστό στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο ΔΟΛ έχασε 12,5% με όγκο 160 χιλιάδες τεμάχια. Αντίδραση βγήκε μόνο στον Τιτάνα (3,80%), την Κύπρου (3,02%), τον ΟΤΕ (1,98%), Εθνική (1,10%, με 5,050 εκατ. τεμάχια) και Coca-Cola (1,05%).

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πάντως, αν το ΧΑ δεν μπορέσει να αντιδράσει άμεσα ανοδικά από τις 1.550 - 1.535 μονάδες, πιθανότατα θα υπάρξει επιτάχυνση της πτωτικής τάσης προς τα χαμηλά έτους, υποστηρίζει η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, από τις αρχές της εβδομάδας ο ΓΔ διαμόρφωσε πτωτική τάση, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει χαμηλότερα των στηρίξεων στις 1.550 μονάδες και 1.538 μονάδες (οριακά στη δεύτερη). Αν διατηρηθεί στα παρόντα επίπεδα τιμών θα ακυρωθεί το προϋπάρχον βραχυχρόνιο ανοδικό σήμα.
Τεχνικά η διάσπαση πιστοποιείται αν ο δείκτης παραμείνει χαμηλότερα από τη στήριξη για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις και όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των συναλλαγών τόσο πιο αξιόπιστη θεωρείται η διάσπαση. Προς το παρόν δεν έχουν εκπληρωθεί οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις και δεν θεωρείται αξιόπιστη η διάσπαση. Η χαμηλότερη τιμή (μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής που γράφεται το κείμενο) σημειώθηκε στις 1.535,12 μονάδες. Η Emporiki Bank σημειώνει ακόμη πως, αν υποχωρήσει ο ΓΔ χαμηλότερα από την περιοχή των 1.550 μονάδων ακυρώνεται το ανοδικό σήμα καθώς η περιοχή αυτή βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζεται ως stop loss και μεσοπρόθεσμα θεωρείται κρίσιμη στήριξη.

ΑΝΑΙΜΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Από την πλευρά της, η Πήγασος Χρηματιστηριακή θεωρεί ότι ο γενικός δείκτης με ένα σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων και αλλεπάλληλα κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας προσέγγισε τη ζώνη στήριξης των 1.520 μονάδων από την οποία έκανε μία μετριοπαθή - για τα δεδομένα της πτώσης που είχε προηγηθεί - ανοδική ενδοσυνεδριακή αντίδραση παραμένοντας ωστόσο εκτός των ζωνών που θα μετέβαλαν αποφασιστικά την τάση.

Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο σε μία ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο πάνω από την περιοχή των 1.600 μονάδων. Ελαφρώς υψηλότερα στην περιοχή των 1.612 - 1.618 μονάδων εντοπίζεται και η κυριότερη αντίσταση η οποία ορίζεται από το καθοδικό κενό της 8ης Σεπτεμβρίου. Η περιοχή των 1.520 μονάδων παραμένει το πρώτο επίπεδο στήριξης με το δεύτερο να ορίζεται από την πλαγιοκαθοδική γραμμή τάσης στις 1.450 μονάδες.

Ο εν εξελίξει σχηματισμός πάντως δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την ανοδική τάση, αφού οι αναλογίες διόρθωσης από το χαμηλό του Ιουνίου (1.383 μονάδες) έως το υψηλό του Αυγούστου (1.793 μονάδες) βρίσκονται στο κατώτατο επιτρεπτό όριο πριν η κίνηση θεωρηθεί απλά σαν μία ακόμη ανοδική αντίδραση.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Ο γενικός δείκτης από τα ψηλά των 1.561 μονάδων έκλεισε με απώλειες 0,76%, στις 1.524,15 μονάδες (έφτασε και στις 1.519) και με μεγάλο όγκο 171,9 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά υποχώρησε κατά 4,04% και ο μέσος ημερήσιος τζίρος υποχώρησε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, μειωμένος περίπου κατά 8% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες ξεπερνούν το 30%. Η αγορά στρέφει την προσοχή της στην επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία αναμένεται η αποκοπή του δικαιώματος της ΕΤΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 111 υποχώρησαν και 54 ενισχύθηκαν, με 131 αμετάβλητες.

ΠΗΓΗ:kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου