Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ‘οίστρος των μεταρρυθμίσεων’

Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει σήμερα τον ανασχηματισμό στην Ελλάδα, αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση με αφορμή την απόφαση των Βρυξελλών για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του πακέτου στήριξης.

„Ανασχηματισμός στην Αθήνα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με το οποίο οι δυο σημαντικές αλλαγές που επέφερε ο ανασχηματισμός αφορούν το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Εξωτερικών. H εφημερίδα σημειώνει: «Όπως εδώ και μήνες αναμενόταν, ο Παπανδρέου αντικατέστησε την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Θεωρούνταν εκπρόσωπος του ‘παλιού καθεστωτικού’ ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντιμάχεται τις μεταρρυθμίσεις.».

Λίγο παρακάτω η εφημερίδα παρατηρεί :«Μια άλλη σημαντική αλλαγή αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ήταν μέχρι σήμερα υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Στο υπουργείο είχε μετακομίσει εδώ και μήνες ο αναπληρωτής του Δημήτρης Δρούτσας, γεγονός το οποίο θεωρήθηκε στην Αθήνα ως δείγμα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ήθελε να μεταβιβάσει το πόστο του, μετά από μια μεταβατική περίοδο, κάτι που τελικά έγινε».

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα την είδηση του ανασχηματισμού στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως «έντεκα μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας ο Γιώργος Παπανδρέου ανασχηματίζει την κυβέρνησή του. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δώσει νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις».

Ο ‘οίστρος των μεταρρυθμίσεων’ είναι ο τίτλος στην γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία επικαλείται σχόλια ελληνικών εφημερίδων και κάνει λόγο για θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα οικονομικά χαρτοφυλάκια, ενώ σημειώνει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τονίζοντας ότι παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται σταθερά στην πρόθεση ψήφου.

Εκτός όμως από τον ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, οι γερμανόφωνες εφημερίδες φιλοξενούν και άρθρα για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση των Βρυξελλών να χορηγηθεί και η δεύτερη δόση του δανείου. Η Neuß-Grevenbroicher Zeitung επιγράφει το άρθρο της: «Η Ελλάδα προχωράει με μπαστούνι» και σημειώνει: «Οι Έλληνες και η κυβέρνησή τους κέρδισαν το σεβασμό. Τον περασμένο Μάιο η βοήθεια ύψους 20 δις από την Ε.Ε και το ΔΝΤ έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έπρεπε να χτυπήσει πολλές πόρτες και να δείξει στους αρωγούς της πως μπορεί να δρομολογήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης. Πολλοί δεν πίστευαν πως αυτό το κράτος με την παραδοσιακή παραοικονομία, τις υψηλές δημόσιες δαπάνες και τη διαφθορά θα κατάφερνε να κάνει στροφή 180°. Κι όμως οι Έλληνες εκπλήρωσαν τις προσδοκίες και μάλιστα τις ξεπέρασαν. Οι αγορές ησύχασαν, το ευρώ ανέβηκε. Οι ελεγκτές του ΔΝΤ τον περασμένο Αύγουστο μόνο επαίνους είχαν».

Τέλος η Welt στην ηλεκτρονική της σελίδα φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο «Οι Έλληνες παλεύουν με τον πληθωρισμό και την ανεργία» και η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Το κόστος των περικοπών για την οικονομία και την κοινωνία είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα. Ήδη τώρα, σύμφωνα με έρευνες, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους. Μόνο τρεις δείκτες ανεβαίνουν σταθερά προς τα πάνω: πληθωρισμός, ανεργία και δημόσιο χρέος».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου


deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου