Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Νορβηγία: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνουν οι Νορβηγοί, τονίζοντας πως αγοράζουν ελληνικά ομόλογα καθώς εκτιμούν πως η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει.

Το κρατικό fund διαχείρισης πλούτου της Νορβηγίας (με 450 δισ. δολάρια σε διαχείριση), αυξάνει τη θέση του σε ελληνικά ομόλογα, καθώς και σε ομόλογα Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Sigbjoern Johnsen δηλώνει πως υποστηρίζει τη στρατηγική. «Το ζήτημα είναι, περιμένεις ότι αυτοί οι τύποι θα χρεοκοπήσουν; Η Νορβηγία θεωρεί πως όχι. Τα ελληνικά χρεόγραφα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς επιμένουν πως κάποια στιγμή η Ελλάδα είτε θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της είτε θα χρεοκοπήσει», δηλώνει ο Harvinder Sian, αναλυτής fixed income στη Royal Bank of Scotland. Η Νορβηγία υποστηρίζει πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της θα την προστατέψουν από πιθανές ζημιές. «Πολλοί μπορούν να πουν πως επενδύουμε επ άπειρον», δηλώνει ο Johnsen. Το fund, το οποίο διαχειρίζεται τον πλούτο πετρελαίου και αερίου της χώρας, αγοράζει κυρίως τίτλους, αναλογικά με την σημασία τους στους παγκόσμιους δείκτες.

Ο Yngve Slyngstad, ο οποίος συνδέεται με τις ζημιές-ρεκόρ των 633 δισ. κορόνων (103 δισ. δολαρίων) το 2008 όταν έγινε διευθύνων σύμβουλος, αποκάλυψε την έκθεση του ταμείου σε ελληνικά ομόλογα στις 13 Αυγούστου. «Ακόμη και αν η κατάσταση είναι δύσκολη και θα συνεχίσει να είναι, αποζημιώνεσαι από τις αποδόσεις που λαμβάνεις», σχολίασε ο ίδιος.

Το «στοίχημα» που βάζει η Νορβηγία για την Ελλάδα είναι για πολλούς, ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο, όπως για την Pacific Investment Management. «Το βλέπω ως ιδιαίτερα ουσιαστικό ρίσκο, πως η Ελλάδα τελικώς είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα αναδιαρθρώσει το χρέος της», σχολιάζει ο Andrew Bosomworth, ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Pimco. Το πακέτο των 750 δισ. ευρώ έχει αποδειχτεί επιτυχημένο, δηλώνει ο Johnsen.

Από την πλευρά του ο Sian της RBS σχολιάζει πως αν επρόκειτο για επένδυση με ορίζοντα τριών-τεσσάρων ετών, «θα υπήρχε κάποιο νόημα. Αλλά βραχυπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, οι πιέσεις θα είναι ισχυρές για τα spreads».

ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου