Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Με το τσουβάλι οι αποδείξεις στις εφορίες

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να υποχρεώσει εκατομμύρια φορολογούμενους να στείλουν με... δέματα στις ΔΟΥ τις αποδείξεις που μαζεύουν φέτος, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ή και να γλιτώσουν επιπλέον φόρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Μ”, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύει να υποχρεώσει τους φορολογούμενους να βάλουν όλες τις αποδείξεις σε φακέλους και να τις αποστείλουν ταχυδρομικά στις ΔΟΥ! Ωστόσο, ο όγκος των αποδείξεων που έχει μαζέψει κάθε νοικοκυριό είναι τόσο μεγάλος, ώστε είναι αδύνατο η αποστολή τους στη ΔΟΥ να γίνει πλέον μέσα σε έναν απλό φάκελο.
Οι ΔΟΥ, οι οποίες λειτουργούν πλέον με προσωπικό μειωμένο κατά 20%-50%, λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων τους, θα κληθούν μέσα στο τρίμηνο διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου 2011, που θα υποβληθούν οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2010, να ανοίξουν και να ελέγξουν εκατομμύρια δέματα με αποδείξεις, τα οποία θα τους στείλουν οι φορολογούμενοι.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τέτοιος έλεγχος είναι αδύνατο να γίνει σε όλους τους φορολογούμενους, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιτήδειοι να δηλώνουν ψεύτικα ποσά αποδείξεων. Πληροφορίες της "Μ" αναφέρουν ότι στους φορολογούμενους θα δοθεί εναλλακτικά η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων μέσω ειδικής φόρμας στο διαδίκτυο. Όμως, οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα είναι ελάχιστοι, καθώς η μέθοδος αυτή προϋποθέτει πλέον την καταχώρηση καθεμίας απόδειξης χωριστά, απαιτεί δηλαδή πάρα πολύ χρόνο και κόπο, οπότε είναι βέβαιο ότι θα απωθήσει τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων.

ΠΗΓΗ:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου