Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

“Έσπασαν” τα τηλέφωνα στην Εταιρεία Παροχής Αερίου

α τηλέφωνα της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης έβαλε... φωτιά τις τελευταίες μέρες η φημολογούμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Της Μπέττυς Κυριακίδου

Η προοπτική του πανάκριβου πετρελαίου θορύβησε τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι έσπευσαν να αιτηθούν άμεση σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφύγουν την εκτόξευση του οικογενειακού προϋπολογισμού τους στα ύψη.
Όπως επισήμανε -μιλώντας στη “Μ”- ο διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Μπακούρας, η ζήτηση για σύναψη συμβολαίων υπερδιπλασιάστηκε τις τελευταίες τρεις εργάσιμες μέρες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. “Συνάπτουμε περίπου 70 συμβόλαια την ημέρα, τη στιγμή που πέρυσι τέτοια εποχή ο μέσος όρος ήταν 30. Την ίδια στιγμή, λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα που ζητούν πληροφόρηση γύρω από το φυσικό αέριο” σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι όποιος κάνει αίτηση σύνδεσης αυτή την περίοδο θα έχει φυσικό αέριο εντός 30 ημερών, το αργότερο δηλαδή έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Έντονη κινητικότητα διαπιστώνει τις τελευταίες μέρες και η διοίκηση της Physicon, εταιρείας που εξειδικεύεται μεταξύ άλλων στις εγκαταστάσεις συστημάτων φυσικού αερίου. “Σημειώνεται αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, λόγω και του φόβου για ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης”, λέει η Στέλλα Βαρβάρη, υπεύθυνη συστημάτων ποιότητας και περιβάλλοντος της εταιρείας.

Φθηνότερο κατά 50% το αέριο
Εάν λοιπόν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξισωθεί με αυτή του πετρελαίου κίνησης, η θέρμανση με φυσικό αέριο θα κοστίζει 50% φθηνότερα στα νοικοκυριά. “Η σημερινή τιμή του κυβικού μέτρου (που αντιστοιχεί σε ένα λίτρο πετρελαίου) είναι 0,66 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί σε 0,62 ευρώ” τόνισε ο κ. Μπακούρας, προσθέτοντας ότι το δίκτυο φυσικού αερίου εκτείνεται σε 900 χιλιόμετρα και καλύπτει το 75% του πληθυσμού της πόλης.
Στο μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν τους τρόπους εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται τρία μέτρα ως αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που θα επιφέρει στα νοικοκυριά η εν λόγω εξίσωση:
- Μείωση στον φόρο του πετρελαίου κίνησης, ώστε η επιβάρυνση στα νοικοκυριά να είναι λίγο μικρότερη.
- Παροχή επιδόματος θέρμανσης, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.
- Μεγαλύτερη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο, 30% με 40% από 20% που είναι σήμερα.

ΠΗΓΗ:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου