Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ιρλανδική θύελλα στις ελληνικές τράπεζες!

Σε νέες περιπέτειες βάζουν τους Έλληνες τραπεζίτες οι δραματικές εξελίξεις στην Ιρλανδία, που κλονίζουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών στο.. σύμπλεγμα κρατών και τραπεζών της Ευρωζώνης, απειλώντας να «εκτροχιάσουν» τα σχέδια για μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από την αγορά, ώστε να αποφύγουν οι ελληνικές τράπεζες το «πικρό ποτήρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι Έλληνες τραπεζίτες ήλπιζαν, ότι με τη σταδιακή αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο και την «κλειδωμένη» επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θα έβρισκαν το δρόμο τους προς την αγορά, ώστε μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, ίσως και πριν το τέλος του έτους, να προωθήσουν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου,τουλάχιστον δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του B, έχουν προωθήσει σημαντικά τις διαδικασίες για να προχωρήσουν σε άντληση κεφαλαίων, μόλις ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία της ΕΤΕ.

Όμως, η ιρλανδική κρίση πήρε από χθες δραματική τροπή και είναι πολύ αμφίβολο αν θα αρχίσει να καταλαγιάζει σύντομα, ώστε να γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια των τραπεζιτών. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η τρόικα ασκεί ασφυκτικό «πρέσινγκ» στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας άμεσα μέτρα εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και προειδοποιώντας, ότι όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια από την αγορά και βρεθούν σε ασθενή θέση στα επόμενα τεστ αντοχής, στο τέλος του χρόνου, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μάλιστα, η τρόικα δεν έχει αφήσει αμφιβολίες στα κυβερνητικά στελέχη (τα κείμενα των εκθέσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ το επιβεβαιώνουν, άλλωστε), ότι, αν συνεχίσουν η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες να σέρνουν τα πόδια τους στην προώθηση των αναγκαίων δραστικών μέτρων εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, θα τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου από το μηχανισμό στήριξης.

Η κορύφωση του ιρλανδικού δράματος παρακολουθείται από τις αγορές σε απόλυτη συσχέτιση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όχι μόνο γιατί πρόκειται για τις χώρες με τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην Ευρωζώνη, αλλά και για ένα επιπλέον λόγο, που η κυβέρνηση της Αθήνας και οι τραπεζίτες θα προτιμούσαν να μην συζητείται δημόσια: η Ιρλανδία μαζί με την Ελλάδα ήταν το φθινόπωρο του 2008 οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που ανέβασαν στα ύψη τις κρατικές εγγυήσεις καταθέσεων, συνδέοντας στενότερα από κάθε άλλη φορά την τύχη των κρατών με την τύχη των τραπεζών.

Μάλιστα, παρά τη δυσφορία που εξέφραζαν οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βλέποντας μετά την κατάρρευση της Lehman να αρχίζει από την Ελλάδα και την Ιρλανδία ένας ιδιότυπος αγώνας δρόμου για το ποια κυβέρνηση θα προσφέρει μεγαλύτερες εγγυήσεις στους καταθέτες, η τότε κυβέρνηση της Αθήνας είχε ξεπεράσει ακόμη και την ιρλανδική σε.. γενναιοδωρία παρεχόμενων εγγυήσεων: η Ελλάδα έγινε το φθινόπωρο του 2008 η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, που προσφέρει εγγύηση καταθέσεων όχι μόνο σε φυσικά, αλλά και σε νομικά πρόσωπα!

Αρχικά, οι εγγυήσεις αυτές λειτούργησαν προς όφελος των τραπεζικών συστημάτων των δύο χωρών, που κατάφεραν να προσελκύσουν καταθέτες. Σήμερα, όμως, αποδεικνύεται ότι η σύνδεση της τύχης των τραπεζών και των κρατών με τον τρόπο που έγινε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία ρίχνει λάδι στη φωτιά της ευρωπαϊκής κρίσης:

n Σε μια δραματική αποστροφή του λόγου του, μιλώντας στους Financial Times, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιν Λένιχαν ομολόγησε χθες, ότι αν το ιρλανδικό Δημόσιο δεν αναλάβει δυσβάστακτα χρέη για να καλύψει τις «τρύπες» της Anglo Irish Bank, η τράπεζα θα καταρρεύσει και θα παρασύρει στην κατάρρευση το ιρλανδικό κράτος!

n Έτσι, η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα αυξήσει δραματικά το χρέος της, αναλαμβάνοντας «τοξικό» χαρτοφυλάκιο σχεδόν 30 δις. ευρώ της Anglo Irish, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μια σημαντική «ένεση» κεφαλαίων για να προστατευθεί η Allied Irish Banks από νέες επιθέσεις των αγορών. Συνολικά, δηλαδή, μέσα σε μια νύχτα η ιρλανδική κυβέρνηση θα δει το χρέος της να αυξάνεται περισσότερο από 30 δις. ευρώ!

Δυστυχώς για την κυβέρνηση του Δουβλίνου, το σχέδιό της δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, που εγκαταλείπουν.. τρέχοντας τα ιρλανδικά ομόλογα, αφήνοντας μόνο την ΕΚΤ σε ρόλο αγοραστή. Μάλιστα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Bank of Ireland, Μάικ Σόντεν, προειδοποίησε ότι το σχέδιο του Λένιχαν θα αποτύχει, το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και το τραπεζικό σύστημα θα περάσει σε φάση ακόμη μεγαλύτερης εξάρτησης από την ΕΚΤ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχθηκαν χθες βαριά πλήγματα στα χρηματιστήρια, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι αμφιβολίες για το τραπεζικό σύστημα. Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 2,5%, της Societe Generale 3,4%, της BNP Paribas 2,4% και της ιταλικής Banco Popolare 4,1%.

Σε αυτό το κλίμα έντονων ανησυχιών, οι Έλληνες τραπεζίτες καλούνται να επιστρέψουν το συντομότερο στις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια, αλλιώς απειλούνται με απώλεια της αυτονομίας τους, εφόσον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κληθεί να επέμβει δραστικά, με εντολή της τρόικας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όλο και λιγότεροι στις αγορές στοιχηματίζουν, ότι οι Έλληνες τραπεζίτες θα καταφέρουν σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να «σπάσουν το εμπάργκο» των αγορών, ενώ όλο και περισσότεροι βλέπουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλαμβάνει δράση τους επόμενους μήνες..
Loading comments..

πηγη banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου