Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Στο ίδιο τραπέζι με ίδια προβλήματα Παπανδρέου με Θαπατέρο στο Όσλο

*Δύο σοσιαλιστές με τους ίδιους πονοκέφαλους για την κρίση

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Στο ίδιο τραπέζι θα κάτσουν σήμερα το απόγευμα(13-09-2010) ο δικός μας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο ομόλογός του της Ισπανίας Χοσέ Λούις Ροντρίγκεθ Ζαπατέρο. ΄Εχουν πολλά κοινά μεταξύ τους. Σοσιαλιστές και οι δύο, αλλά κυρίως με τους ίδιους πονοκέφαλους που προκαλεί τελευταία η οικονομική κρίση και η ανεργία στις χώρες τους. Θα συζητήσουν στο Όσλο της Νορβηγίας το τρίπτυχο: προκλήσεις της ανάπτυξης, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Θα είναι στα πλαίσια της διάσκεψης που γίνεται κάτω από την ομπρέλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με συμμετοχή των επικεφαλής αυτών των δύο οργανισμών, του πρωθυπουργού της φιλοξενούμενης χώρας και της ομολόγου του της Λιβερίας.
Θα έχει ενδιαφέρον η κατά μέρος συνάντηση Παπανδρέου-Θαπατέρο. Ο δεύτερος, μόλις την περασμένη Παρασκευή, αναφέρθηκε στην Ελλάδα σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο SER, που μεταδόθηκε απευθείας και από το κανάλι CCN+. Παραδέχτηκε δύο πράγματα: η οικονομική κρίση στην Ελλάδα τον ανάγκασε να πάρει άμεσα μέτρα χωρίς άλλη καθυστέρηση, και διέψευσε ότι η χώρα του έχει το ίδιο πρόβλημα αναξιοπιστίας με την δική μας. Θα μου πείτε, λίγο πολύ γνωστά και τα δύο!Τα άγνωστα ήρθαν λίγο μετά στην συνέντευξή του και μας ενδιαφέρουν όλους γιατί ....βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Στις 29 αυτού του μήνα όλα τα εργατικά συνδικάτα καλούν σε γενική απεργία κάθε εργαζόμενο στην Ισπανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και στην κοινωνική ασφάλιση, ζητώντας παράλληλα την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού.

Σκληρές οι ερωτήσεις, χωρίς περιστροφές, από τέσσερις δημοσιογράφους που ανήκουν στο ίδιο συγκρότημα της “El Pais”, μέχρι πρόσφατα “σύμμαχο” των κυβερνητικών θέσεων. Τηλεγραφικά, κράτησα τις παρακάτω απαντήσεις του:
-Η επόμενη 20ετία δεν θα είναι αυτή που ξέραμε στο πρόσφατο παρελθόν.
-Δεν πρόδωσα τις σοσιαλιστικές μου αρχές με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.
-Σέβομαι την απεργία, αλλά χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό εργασιακό μοντέλο, κάτι παρόμοιο του γερμανικού.
-Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν είναι στις προθέσεις μου αυτή την ώρα.
-Δεν υπάρχει κανένα κανάλι διαπραγμάτευσης με την ΕΤΑ. Η μόνη επιλογή αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι να αφήσει για πάντα τα όπλα.

Α...και μη περιμένετε αναλυτική ενημέρωση από την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ισπανίας. Από δικής μας πλευράς, βέβαια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου