Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Σε κρίση και η λαϊκή αγορά

Η οικονομική κρίση που έπληξε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στη Θεσσαλονίκη χτύπησε και το... μαλακό υπογάστριο των μικρομεσαίων νοικοκυριών, τις λαϊκές αγορές. Μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι και μισθωτοί περιορίζουν και τα ψώνια από τη λαϊκή...

Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι παραγωγοί και μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτές, είναι δραματική. Η κίνηση έχει πέσει μέχρι και 40% ώς 50%, ένδειξη του πόσο βαθιά είναι η κρίση.

«Λόγω των περικοπών, ο κόσμος δεν έχει χρήματα και άρα δεν ψωνίζει παρόλο που οι τιμές στις λαϊκές αγορές είναι προσιτές», είπε στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλειος Μακρίδης.

Στις λαϊκές αγορές της πόλης, το κιλό οι τομάτες κυμαίνονται από 0,50 ευρώ έως 1,50 ευρώ, οι πιπεριές από 1 ευρώ έως 1,80 ευρώ, τα καρότα βρίσκονται στο 1,50 ευρώ το κιλό, οι μελιτζάνες στο 1 ευρώ το κιλό, τα 4 αγγουράκια στα 2 ευρώ και το σπανάκι στα 2 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ευθύμογλου, παραγωγό και πωλητή σε λαϊκές αγορές, «οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με πέρυσι, με μία εξαίρεση σε κάποια εποχιακά προϊόντα, όπως στα αγγουράκια και τις τομάτες, στα οποία οι τιμές είναι κάπως ανεβασμένες λόγω των καταστροφών που υπέστησαν αυτές οι παραγωγές».

«Τον τελευταίο χρόνο δεν έχει δουλειά. Οταν ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν ψωνίζει. Εμείς, πάντως, διατηρούμε τις τιμές προσιτές», επισημαίνει ο Χάρης Αθανασιάδης, έμπορος φρούτων στις λαϊκές αγορές. Στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης το κιλό τα πορτοκάλια κοστίζουν 1,20 ευρώ, τα αχλάδια 1 ευρώ, όπως και τα μήλα, ενώ στα 1,20 ευρώ ανέρχεται το κιλό τα νεκταρίνια και το σταφύλι τύπου μοσχάτο. Τα αβγά κοστίζουν από 0,07 ευρώ έως 0,17 ευρώ το ένα και οι κουτσομούρες το κιλό από 16 ευρώ που κόστιζαν μέχρι πρότινος, σήμερα κοστίζουν 12 ευρώ.

Είδη ένδυσης

Η κρίση φαίνεται πως έχει χτυπήσει, πέρα από τους μικροπωλητές τροφίμων, και τους μικροπωλητές ειδών ένδυσης, υπόδησης και λευκών ειδών στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό της δυσμενούς αυτής κατάστασης είναι και το γεγονός ότι πολλοί από τους μικροπωλητές, παρά τις δελεαστικές τιμές και τις προσφορές, μαζεύουν το εμπόρευμά τους και αποχωρούν από τις λαϊκές αγορές πολύ νωρίς το μεσημέρι, λόγω της εξαιρετικά μειωμένης κίνησης.

«Κάθε χρόνο είμαστε και χειρότερα. Η δουλειά μας είναι πολύ πεσμένη. Οκτώ χρόνια είμαι στις λαϊκές αγορές και η χειρότερη χρονιά είναι φέτος», τονίζει ο κ. Στέργιος Πολυχρονίδης, έμπορος ειδών ένδυσης στις λαϊκές αγορές. Οι τιμές των ειδών ένδυσης κυμαίνονται από 5 ευρώ έως 10 ευρώ για μπλούζες και φούστες και 3 ευρώ έως 10 ευρώ για τα παντελόνια, ανδρικά και γυναικεία. Το σετ τα βαμβακερά σεντόνια είναι στα 15 ευρώ και τα παιδικά στα 6 ευρώ, ενώ οι τιμές στα εσώρουχα, ελληνικής προέλευσης, κυμαίνονται από 5 ευρώ τα 4 τεμάχια έως και 7 ευρώ.

«Ολα τα ρούχα κοστίζουν 3 ευρώ και 5 ευρώ, αλλά και πάλι ο κόσμος είναι πολύ σφιγμένος. Δεν έχουμε καθόλου δουλειά», λέει η Νάδα Νησιώτη, έμπορος ρουχισμού στις λαϊκές αγορές.

ΕΥΑ ΜΑΛΙΝΑΚΗ
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου