Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

"Ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα, παρά την κρίση"

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Μπορεί κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η κρίση να «έδειξε» το πρόσωπό της στις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, ωστόσο για την Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν μεγαλύτερο από κάθε χρονιά.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο γενικός διευθυντής του βραχίονα ακινήτων της EFG Eurobank Ergasias, Γιώργος Χρυσικός φέτος καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές – μετόχους της εταιρείας, αλλά και από νέα funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν.
«Μας προσέγγισαν και τρία funds από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα, σε εταιρείες, όπως η Eurobank Properties, η οποία λόγω του μεγάλου discount θεωρείται ελκυστική» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη FTSE EPRA / NAREIT (αντιπροσωπεύει τις ΑΕΕΠ της Ευρωζώνης), οι μετοχές των ελληνικών εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο discount. Ακολουθεί η Ιταλία και τελευταία είναι η Γαλλία.

Κατά τον κ. Χρυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας, αποτελούν τα υψηλά διαθέσιμα ρευστά. «Όλοι οι αναλυτές ανέφεραν ότι η εταιρεία μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που διαπραγματεύεται με διαθέσιμα ρευστά που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων. Θεωρούν την Eurobank Properties ως την πιο ασφαλή επενδυτική επιλογή στην Ελλάδα» σημειώνει.

Και η κρίση;

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της ΑΕΕΑΠ, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται κατά βάση από πρώτης κατηγορίας ακίνητα, τα οποία δέχονται πολύ μικρότερες πιέσεις λόγω κρίσης, συγκριτικά με τα δεύτερης κατηγορίας.

«Οι περισσότεροι από τους ξένους επενδυτές έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και γνωρίζουν τί είδους χαρτοφυλάκιο διαθέτει η Eurobank Properties. Τα prime ακίνητα αντιμετωπίζουν πίεση, αλλά πολύ μικρότερη συγκριτικά με τα β’ κατηγορίας» επισημαίνει ο κ. Χρυσικός.

Όσον αφορά την τροπολογία του νομοσχεδίου Κατσέλη (ενοικιαστής επαγγελματικού ή εμπορικού ακινήτου μπορεί να καταγγείλει την μισθωτική σύμβαση, έστω και εάν έχει παραιτηθεί από το νόμιμο δικαίωμά του για λύση της μίσθωσης μετά την πάροδο διετίας), η ΑΕΕΑΠ προς στιγμήν φαίνεται να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Και αυτό διότι όπως εξηγεί ο Γιώργος Χρυσικός: "Αφενός ομάδα θεσμικών επενδυτών και developers διαθέτει αυτή τη στιγμή γνωμάτευση ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική. Επομένως, αποδυναμώνεται η ισχύς της ως μέσο άσκησης πίεσης από τον μισθωτή προς τον ιδιοκτήτη με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση του ύψους του ενοικίου. Αφετέρου, σπάνια μισθωτής θα εγκατέλειπε ακίνητο σε καλή τοποθεσία με καλή προβολή".

Από την άλλη πλευρά, «οι επενδυτές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο αυξανόμενο ρίσκο που δημιουργείται λόγω της διαρκούς αλλαγής στο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο της αγοράς που ανατρέπει συμβάσεις και σχέσεις του παρελθόντος» αναφέρει ο κ. Χρυσικός.

Σε επίπεδο μισθώσεων, η Eurobank Properties διαθέτει μισθωτήρια μέσης σταθμισμένης διάρκειας 10,8 ετών, με το 67,8% του συνολικού ετήσιου μισθώματος να λήγει από το 2018 και μετά.

Μεταξύ των βασικών μισθωτών της ΑΕΕΑΠ συγκαταλέγονται η L’ Oreal, η Wind, η Sato, η H&M, η SingularLogic, ο όμιλος Μαρινόπουλος, αλλά και η Praktiker.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου