Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ρώσος ολιγάρχης απέκτησε το 9,70% της Τράπεζας Κύπρου

Ένα ρώσος μεγιστάνας, επί χρόνια πελάτης, είναι ο νέος μεγάλος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, ενισχύοντας την τράπεζα εν όψει των επικείμενων συγχωνεύσεων.

Ένας από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες στον κόσμο, σύμφωνα με την λίστα του Forbes, ο ιδιοκτήτης της χημικής βιομηχανίας Uralkali κ. Dmitry Rybolovlev, απέκτησε μέσω εταιρείας του το 9,70% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Stories, η εταιρεία Οdella Resourses, είναι κυπριακό εμπίστευμα ξένων συμφερόντων εγγεγραμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και ανήκει στον 43χρονο ρώσο ολιγάρχη ο οποίος έχει απασχολήσει πολλάκις τον διεθνή τύπο με τις εξαγορές του ανά τον κόσμο, αλλά και την προσωπική του ζωή. Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, το Ταμείο Πρόνοιας των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου πώλησε το 7,5% των μετοχών της τράπεζας προς την Odella Resourses ( έναντι 4,90 ευρώ) και ύστερα από την συναλλαγή κατέχει συνολικά το 9,70% των μετοχών της Κυπριακής Τράπεζας. Η συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε φέρεται να είναι σε γνώση της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, καθώς μ αυτή την κίνηση η τράπεζα αποκτά ένα σημαντικό μέτοχο ο οποίος διαθέτει μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η εταιρεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου δεν διαθέτει συμμετοχές σε τραπεζικές εργασίες, ωστόσο έχει δηλώσει την εμπιστοσύνη της για τις προοπτικές της τράπεζας. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η έδρα του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου βρίσκεται στην Ελβετία, γνωρίζει καλά την πορεία της θυγατρικής Ρωσικής τράπεζας της Τράπεζας Κύπρου, της Uniastrum. H τελευταία εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη και ενισχύει την στρατηγική επέκτασης της Κυπριακής Τράπεζας , καθώς προσθέτει Ρώσους πελάτες τόσο στην Ρωσία, όσο και στην Κύπρο. Οι επιχειρήσεις, δηλαδή που είναι ήδη πελάτες στην Ρωσία και επιδιώκουν την επέκταση στην μεγαλόνησο μεταφέρουν κεφάλαια τους και στην Κύπρο.

Ποιος είναι

Ο 43χρονος Ρώσος επιχειρηματίας σπούδασε στο Perm Medical Institute και το 1990 εισήλθε στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας. Το 1994 έγινε πρόεδρος της Uralkali, της μεγαλύτερης παραγωγού χημικών λιπασμάτων που ιδρύθηκε το 1930. Την δεκαετία του 1990, κατά τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις η εταιρεία πέρασε υπό τον έλεγχο του κ. Rybolovlev, καθώς κατέχει το 66%. To 2006, η εταιρεία επιχείρησε την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά τελικώς η εισαγωγή ακυρώθηκε.

Η δικαίωση για τον επιχειρηματία ήλθε ένα χρόνο μετά, όταν η εταιρεία του ήταν η πρώτη ρωσική εταιρεία η οποία εισήλθε σε ξένο χρηματιστήριο αντλώντας 1 δισ. δολάρια. Το 2009, το αμερικανικό περιοδικό Forbes περιέλαβε τον Ρώσο επιχειρηματία στην λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου, με περιουσία η οποία εκτιμάται στα 12,8 δις. δολάρια. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του απασχολούν τον διεθνή τύπο καθώς έχει εξαγόρασε στις ΗΠΑ ένα θέρετρο το οποίο ανήκε στον κ. Donald Trump.

πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου