Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Κακούργημα η φοροδιαφυγή 75.000€

Του Στέλιου Κράλογλου--Την μείωση από τα 150.000 στα 75.000 ευρώ του ορίου για τον χαρακτηρισμό της φοροδιαφυγής ως κακουργήματος εξετάζει το υπουργείο οικονομικών με στόχο να εισπράξει περισσότερα πρόστιμα σε συντομότερο διάστημα. Tα Yπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο –με ευέλικτες διαδικασίες– για την προσφυγή του Δημοσίου στα διοικητικά δικαστήρια. Με το νέο πλαίσιο, φορολογικές υποθέσεις θα εκδικάζονται, σε πρώτο βαθμό, ίσως και μέσα σε τρεις μήνες Το σχέδιο του Yπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αναπτυχθεί πλήρως στη βάση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος. Η έκδοση οποιουδήποτε εικονικού ή πλαστού φορολογικού στοιχείου μπορεί να θεωρηθεί κακούργημα, όπως επίσης κακούργημα θεωρείται και η απόκρυψη εισοδήματος πάνω από 150.000 ευρώ. Μετά και από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι ο κύριος όγκος της φοροδιαφυγής, από ελεύθερους επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα, αφορά μικρότερα ποσά και στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει στο μισό, δηλαδή στα 75.000 ευρώ, το ποσό της φοροδιαφυγής που θα θεωρείται κακούργημα.

Eνα σενάριο που συζητείται προβλέπει ότι όσες υποθέσεις αμφισβητούν διοικητικά πρόστιμα και φτάνουν στα δικαστήρια (εφόσον έχει καταβληθεί το 25% της ποινής, όπως προβλέπει ο νομός) θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα χωρίς δυνατότητα έφεσης καθώς η υπόθεση θα περνά αυτόματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για γνωμοδότηση.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν και 1.000 λογαριασμοί Ελλήνων στο εξωτερικό όπου υπάρχουν σοβαρές υποψίες για απόκρυψη «μαύρου» χρήματος. Εάν τα κεφάλαια αυτά δεν επαναπατριστούν έγκαιρα μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί στις εφορίες τότε οι καταθέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα. Η απειλή του Yπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά αποσκοπεί στο να «παγιδεύσει» κεφάλαια πάνω από 20 δισ. ευρώ που έχουν βρει «καταφύγιο» σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα για να γλιτώσουν από τα νέα σκληρά φορολογικά μετρά.

ΠΗΓΗ:banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου