Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Κινεί τον κόσμο επί 50 χρόνια

Πενήντα έτη ύπαρξης συμπληρώνει αύριο 14 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Τα πρώτα έτη παρουσίας του τη δεκαετία του 1960, ο ΟΠΕΚ ασκούσε μικρή επιρροή στη διαμόρφωση των τιμών πετρελαίου. Κάτι όμως που άλλαξε με τον αραβο-ισραηλινό Πόλεμο του 1973 και το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο, το οποίο σύμφωνα με τους παραγωγούς πετρελαίου αποτέλεσε απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν το Ισραήλ με στρατιωτικό εξοπλισμό. Η φήμη του καρτέλ ισχυροποιήθηκε στα χρόνια που την ηγεσία του είχε αναλάβει ο χαρισματικός Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, σεΐχης Αχμέντ Ζακί Γιαμανί, από το 1962 έως το 1986.

Από τότε η δύναμη του ΟΠΕΚ έχει εδραιωθεί και ο οργανισμός αναμφισβήτητα συνεχίζει να επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές αφού διαθέτει περίπου τα τρία-τέταρτα των παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με το Reuters. Τα μέλη του εμποδίζουν την πρόσβαση σε διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υποχρεώνονται να επενδύουν σε δαπανηρά προγράμματα άντλησης πετρελαίου.

«Το γεγονός ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί πρώτα το πιο ακριβό πετρέλαιο και εν συνεχεία το φθηνότερο δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να ασκεί δραστικό ρόλο», αναφέρει αναλυτής της JP Morgan. Ο Σαντάντ αλ-Χουσείνι, πρώην στέλεχος της Saudi Aramco, τονίζει ότι ο ΟΠΕΚ λειτουργεί σαν να είναι σήμερα ο μοναδικός ρυθμιστής της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Οσον αφορά στο ρόλο του ΟΠΕΚ στην τελευταία ύφεση, έδειξε άμεση αποφασιστικότητα προχωρώντας σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και διασφαλίζοντας «σιδηρά» πειθαρχία.

Αυτό συνέβαλε στην ανάκαμψη της τιμής από το χαμηλό των 32,40 δολαρίων το βαρέλι το Δεκέμβριο του 2008 σε ένα πλαίσιο διακύμανσης 70 έως 80 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο θεωρείται το ενδεδειγμένο για παραγωγούς και καταναλωτές. Στην ύφεση του 2009 χρειάστηκε μόλις λίγους μήνες για να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στην αγορά, σε αντίθεση με το 1986 όταν είχε χρειαστεί 18 χρόνια για την ανάκαμψη των τιμών.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο ΟΠΕΚ καθόριζε τις τιμές του αργού. Πιο πρόσφατα, καθοδηγεί συνήθως τις συζητήσεις προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση των τιμών. Τα μέλη του ΟΠΕΚ προτιμούν να εμφανίζονται ως μία ομάδα παραγωγών, αν και αναλυτές μαζί με οικονομολόγους κάνουν λόγο για καρτέλ υπό την έννοια ότι περιορίζει την προσφορά προκειμένου να ελέγχει τις τιμές.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου