Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Φέτος θα πιούμε το καλύτερο κρασί της 20ετίας

“Βιώνουμε την καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας. Η Βόρεια Ελλάδα θα παρέχει φέτος εξαιρετικά κρασιά”, λένε τα μέλη της “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” (πρώην ΕΝΟΑΒΕ), η οποία αυτή την περίοδο μελετά τη σχεδίαση του γαστρονομικού χάρτη της πόλης μέσω ενός νέου πρότζεκτ, των Δρόμων του Κρασιού και των Γεύσεων της Θεσσαλονίκης. Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr

Οι βροχοπτώσεις την άνοιξη και το παρατεταμένο καλοκαίρι “γέννησαν” σταφύλια περισσότερο υγιή, ώριμα και αρωματικά. Για τον λόγο αυτό τα κρασιά που θα προκύψουν θα είναι τα καλύτερα των τελευταίων 20 ετών. “Θα είναι κάτι μεγαλειώδες”, επισημαίνει ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης γευστικής δοκιμής κρασιών και αποσταγμάτων “Τα Βοροινά”.
Αναφορικά με τους “Δρόμους του Κρασιού και των Γεύσεων της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” Ιωάννης Βογιατζής εξηγεί ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία, στη λογική των “Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας”, η οποία στόχο θα έχει -σε συνεργασία με τα εστιατόρια της πόλης- να αναδείξει τη γαστρονομική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Μείωση της κατανάλωσης φέτος
Με μείωση της κατανάλωσης κρασιού από 5% έως και 30% σε σχέση με πέρυσι και με πτώση του τζίρου για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις θα κλείσει το 2010 για την εγχώρια αγορά, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του φορέα Γιώργος Τσάνταλης, διευκρινίζοντας ότι, ευτυχώς, στη διεθνή αγορά το ελληνικό κρασί διατηρεί σταθερή πορεία. “Μέσω των προγραμμάτων προβολής που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας προωθεί στο εξωτερικό μόνο ποιοτικά κρασιά προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Αγορές-στόχοι για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ελβετία”, λέει ο κ. Τσάνταλης. Στο πλαίσιο δε της βελτίωσης της εικόνας και της ενίσχυσης του βορειοελλαδικού προϊόντος, η “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” προχωρά σε συνέργιες με άλλους κλάδους, όπως τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα εστιατόρια, προκειμένου να προωθήσει την ελληνική γαστρονομία και το ελληνικό κρασί τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά.
Αναφερόμενος στις τιμές των ελληνικών οίνων, ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα Στέλιος Κεχρής τονίζει ότι “η ίδια η αγορά και ο ανταγωνισμός μάς αναγκάζουν να ρίξουμε τις τιμές από 5% έως 25%, ανάλογα με την περίπτωση”. Όπως έγινε γνωστό, τα κρασιά που κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ αντέχουν στην κρίση, ενώ “υποφέρουν” εκείνα που κοστίζουν περισσότερο.
Σημειώνεται ότι “Τα Βοροινά” θα λάβουν χώρα αύριο στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.


Τσάνταλης: Ποντάρει στις αγορές του εξωτερικού

Στη Ρωσία και στον Καναδά στρέφει την προσοχή της η εταιρεία “Τσάνταλης”, καθώς -σύμφωνα με τον κ. Τσάνταλη- μελλοντικά θα αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης κρασιού. Ο τζίρος τής επιχείρησης για το 2009 ήταν 38 εκατ. ευρώ, με το 40% να προέρχεται από το εξωτερικό. Φέτος, και ενώ οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα είναι στο ίδια επίπεδα, υπάρχει στόχος για την ενίσχυση των εξαγωγών.


Κτήμα Γεροβασιλείου: Έμφαση στις ΗΠΑ

Έμφαση στις ΗΠΑ δίνει η οινοποιητική εταιρεία “Κτήμα Γεροβασιλείου”, το 20% των πωλήσεων της οποίας προέρχεται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Γεροβασιλείου, στόχος για φέτος είναι οι εξαγωγές να αποτελέσουν το 25% των πωλήσεων, οι οποίες πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 8 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη να ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ.

πηγη:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου