Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Στα 191,3 εκατ. οι ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο

Στο 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Παρά την πτωτική τάση που καταγράφεται σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο, τον Αύγουστο εμφανίζεται ανακοπή του έντονα πτωτικού ρυθμού που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας» το ύψος των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε τον Αύγουστο στα 191,3 εκατ. ευρώ έναντι 209,9 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2009. Η μείωση που καταγράφεται περιορίστηκε στο 8,8%, έναντι έντονα πτωτικών ρυθμών τους προηγούμενους μήνες, ενώ κατά 13,2% μειώθηκαν και τα τεμάχια των ακάλυπτων επιταγών, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα 19.943 τεμάχια.

Τα στοιχεία της «Τειρεσίας» δείχνουν ότι σε επίπεδο οκταμήνου, οι απλήρωτες επιταγές μειώθηκαν κατά 46,6% και ανήλθαν συνολικά στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο 1,3 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2009.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές περιορίστηκαν τον Αύγουστο στα 18 εκατ. ευρώ έναντι 22,7 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφοντας μείωση κατά 10,9%, ενώ σε επίπεδο οκταμήνου η μείωση είναι της τάξης 9,8% και το σύνολο των απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε στα 126,3 εκατ. ευρώ.

Η εμφανιζόμενη μείωση, ωστόσο, δεν αποτελεί ένδειξη εκτόνωσης της κρίσης στον βαθμό που ερμηνεύεται ως μείωση της χρήσης των επιταγών, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι πτωχεύσεις και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διακοπές βιοτεχνικών επιχειρήσεων στην Αθήνα υπήρξαν διπλάσιες από τις ιδρύσεις, οι οποίες περιορίστηκαν στις 1.088 έναντι 2.086 διακοπών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν ανήλθε στις 60.000.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου