Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Μείωση τζίρου από 10% έως 50%

Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον των επιχειρήσεων-μελών του εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου για την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης παρουσίασε μείωση κατά μέσο όρο, από 10% έως 50%.

Όπως μάλιστα δείχνει από έρευνα που πραγματοποίησε ο ΕΣΘ, το 85% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ, μόνο το 15% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων.

Παράλληλα, από το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 88% δηλώνουν μείωση του τζίρου τους, σε σχέση με πέρυσι, το 10% κυμάνθηκαν στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 1% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδαν αύξηση στον τζίρο τους.

Όσον αφορά τις αιτίες της πτώσης του τζίρου, το 62% θεωρεί ότι ο κυριότερος λόγος είναι η οικονομική κρίση και η αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ικανοποίηση για την κίνηση της αγοράς κατά το διάστημα προ των εκπτώσεων, μόνο το 14% των καταστηματαρχών δήλωσε ικανοποιημένο, ενώ το 50% των ερωτηθέντων προχώρησαν στη διενέργεια προσφορών πριν τις εκπτώσεις.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, η διοίκηση του ΕΣΘ τονίζει σε ανακοίνωσή του: «η πλήρης απαισιοδοξία των επιχειρήσεων διατυπώνεται σε όλα τα επίπεδα σχετικά με την ένταση της κρίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα».

«Είναι αδύνατο να βγούμε από την οικονομική κρίση τα επόμενα χρόνια, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς ρεαλιστική πολιτική βούληση και χωρίς αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς μας», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου