Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Η Μόσχα θα μετατραπεί σε διεθνές χρηματιστικό κέντρο

Η Μόσχα θα μετατραπεί σε διεθνές χρηματιστικό κέντρο. Και το Λουξεμβούργο είναι πρόθυμο να τη βοηθήσει σ΄αυτό το σκοπό.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Σότσι, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.

Το Λουξεμβούργο σήμερα είναι ένα από τα αναγνωρισμένα στον κόσμο χρηματιστικά κέντρα, τις υπηρεσίες του οποίου χρησιμοποιούν τακτικά και πολλές ρωσικές εταιρίες. Θα θέλαμε, - είπε ο Γιούνκερ, όπως οι χρηματιστικές μας δυνατότητες, οι δυνατότητες τεχνογνωσίας, βοηθήσουν τους ρώσους επιχειρηματίες να προωθηθούν πιό πέρα στη διασφάλιση της διεθνούς τους παρουσίας. Αναμφίβολα, η Ρωσία έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό, δήλωσε ο Γιούνκερ. Ωστόσο το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένου και του Λουξεμβούργου. Και για μας όχι σε μικρότερο βαθμό είναι αναγκαίο να μπούμε στην τροχιά του μέλλοντος, θεωρεί ο Γιούνκερ.

Η ιδέα της ίδρυσης χρηματιστικού κέντρου στη Μόσχα έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από τη ρωσική ηγεσία. Πριν ένα έτος υιοθετήθηκε το σχέδιο κατασκευής του και προωθείται το έργο της προετοιμασίας της απαραίτητης νομοθετικής βάσης. Το επιχειρηματικό κέντρο με υψηλό επίπεδο δραστηριότητας η χώρα το χρειάζεται για μερικούς λόγους, λέει ο προφέσορας της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Αλεξεϊ Κρασάβιν:

«Το διεθνές χρηματιστικό κέντρο στη μιά ή την άλλη χώρα εκτελεί τρεις λειτουργίες. Πρώτον, προσελκύει επενδύσεις στη χώρα. Έτσι εξοικονομείται κεφάλαιο της χώρας και ενθαρρύνεται η οικονομική ανάπτυξη. Δεύτερον, διαμορφώνονται πραγματικοί συντελεστές αξίας κεφαλαίου, μετοχών, πραγματική αξία κεφαλαίου. Τρίτον, η δημιουργία διεθνούς χρηματιστικού κέντρου δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βοηθεί τη χώρα να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση νέας διεθνούς οικονομικής τάξης».

Ο στόχος της δημιουργίας διεθνούς χρηματιστικού κέντρου στη Μόσχα είναι στενά συνδεδεμένος με τη γενική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των επιχειρηματικών της εταίρων, ο κύριος από τους οποίους είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ ένας από τους παράγοντες επιβράδυνσης εξακολουθεί να είναι το άλυτο ζήτημα των βιζών. Το καθεστώς χωρίς θεώρηση εισόδου με την ΕΕ το είχαν υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο η εισαγωγή του συνεχώς αναβάλλεται, υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας:

«Ενας από τους τομείς-κλειδιά και ένα από τα σημαντικότερα θέματα για μας είναι το ζήτημα των βιζών. Υπολογίζουμε στην υποστήριξη της θέσης μας από μέρους του Λουξεμβούργου. Βέβαια, ξέρουμε τι δυσκολίες υπάρχουν σ΄αυτή τη διαδικασία».

Όπως δήλωσαν ο Μεντβέντιεφ και ο Γιούνκερ, η Ρωσία και το Λουξεμβούργο έχουν καλό δυναμικό για την ανάπτυξη της συνεργασίας και σε τέτοιους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η μεταλλουργία. Το Λουξεμβούργο είναι παλιά μεταλλουργική δύναμη και η πείρα που έχει συσσωρεύσει θα μπορούσε να βοηθήσει και τις δύο χώρες, είπε ο Γιούνκερ. Ο Μεντβέντιεφ υπογράμμισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εφαρμογή κοινών σχεδίων στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών.

ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου