Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Η αγορά ομολόγων στέλνει ένα μήνυμα…..η Ελλάδα κινδυνεύει – Μην το αγνοείτε

Ακριβώς πριν 3 εβδομάδες το spread η διαφορά απόδοσης ελληνικών και 10ετών ομολόγων είχε βρεθεί στις 770 μονάδες βάσης χθες έκλεισε στις 910 μονάδες βάσης δηλαδή άνοδος 140 μονάδες βάσης σε μια σχεδόν νεκρή αγορά.
Ταυτόχρονα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών βρέθηκαν οι αποδόσεις των Γερμανικών ομολόγων στο 2,15% και αντίστοιχα σε ιστορικά υψηλά οι τιμές στις 107,30 μονάδες βάσης.
Η άνοδος των τιμών και η πτώση των αποδόσεων , αποδίδεται στο γεγονός ότι τα Γερμανικά ομόλογα θεωρούνται επενδυτικό καταφύγιο σε δύσκολες περιόδους που διάγει , οικονομικά, ο πλανήτης. Οι επενδυτές αποστρέφονται το ρίσκο....
Έτσι εξηγείται γιατί τα ομόλογα της Γερμανία προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μπορεί οι αποδόσεις να είναι χαμηλές, οι τιμές πανάκριβες αλλά παρέχουν ασφάλεια και αυτό αξιολογούν οι επενδυτές.
Σε αντίθεση με την Γερμανία η απόδοση των 10ετοών ελληνικών ομολόγων στο 11,25% και η τιμή στις 75μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την Γερμανία η Ελλάδα δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη και για τον λόγο αυτό έχουν βρεθεί εκεί που έχουν βρεθεί τα spreads.
Μέρος της ανόδου των spreads στην Ελλάδα αποδίδεται 1)στην κερδοσκοπία 2) στις πωλήσεις της Deutsche Bank
Ωστόσο η βασική αιτία πίσω από την άνοδο των spreads είναι η διάχυτη ανησυχία των ξένων επενδυτών ότι η Ελλάδα κινδυνεύει σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον.
Τα μαύρα σύννεφα της αβεβαιότητας σκιάζουν το παγκόσμιο επενδυτικό ορίζοντα και η Ελλάδα ούσα ευάλωτη οικονομία κινδυνεύει περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου