Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Επιστρέφουν τα σενάρια διπλής ύφεσης

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το ΧΑ υποχωρώντας κάτω από τις 1600 μονάδες. Η δραματική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας βαραίνει στις μετοχές, σε συνδυασμό με τους φόβους διεθνώς για "διπλή ύφεση", που ρίχνουν Wall και ευρωαγορές Πτώση με κρότο στο ΧΑ, με βασικά χαρακτηριστικά την απουσία αγοραστών σε περιορισμένο συναλλακτικό περιβάλλον και τις πιέσεις να ενισχύονται από τις ανησυχίες για διπλή ύφεση διεθνώς που τρομάζουν Wall Street και ευρωαγορές.

Οι επενδυτές στρέφονται πλέον στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως Εθνική, Eurobank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Αλλά η εμφανής αδυναμία της ελληνικής οικονομίας σε ένα ιδιαίτερα διεθνές περιβάλλον δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για σενάρια ανοδικών προοπτικών με διάρκεια.

Οι πιέσεις sto XA εντάθηκαν στο μέσον της συνεδρίασης με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με σημαντικές απώλειες 3,53% στις 1.589 μονάδες με τις τράπεζες να υποχωρούν 3,96%. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 2,23%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,412 εκατ. ευρώ.

"Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για να κινήσει την αγορά και αυτό φαίνεται στον χαμηλό τζίρο, που οφείλεται στην απουσία ενδιαφέροντος ελλείψει ειδήσεων και δευτερευόντως στις καλοκαιρινές διακοπές των επενδυτών", είπε ο Νίκος Γαλούσης, αναλυτής στην Κάππα Χρηματιστηριακή.

Νωρίτερα σήμερα, η BOFA Merrill αύξησε την τιμή-στόχο των Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,49% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,93%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν μόνο οι δείκτες των Ασφαλειών +3,65% και του Εμπορίου +0,43%.

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Πετρελαίου -4,43% και των Κατασκευών -4,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 3,96%.

Από το σύνολο των μετοχών 32 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 141 πτωτικά και 37 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ευρωσυμμετοχές +18,18%, FHL Mermeren +9,09%, Compucon +8,33% και Τέξαπρετ +8,33%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Προοδευτική -11,11%, Σέλμαν (κο) -9,76%, Εκτέρ -8,86% και ΚΡΙ-ΚΡΙ -8,65%

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου