Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Δημήτρης Δρούτσας: «Πρέπει να γίνει μια μικρή επανάσταση»

Αμείωτο το γερμανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ακόμη και η λαϊκή Bild, παρά την αμετροέπειά της, καταγράφει τις συνέπειες των δραστικών περικοπών για το λιανεμπόριο, την ανεργία, τους καταναλωτές.


«Πρέπει να γίνει μια μικρή επανάσταση», είναι ο τίτλος συνέντευξης του αναπληρωτή υπΕξ Δημήτρη Δρούτσα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Ο κ. Δρούτσας απαντά σε σχετική ερώτηση για την μη αλληλέγγυα στάση της Σλοβακίας: «Αισθάνομαι απογοήτευση, όταν ένας εταίρος δεν θέλει να συμπαρασταθεί σε κάποιον άλλον. Πρόκειται όντως για αλληλεγγύη. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν έλαβε όμως στο θέμα αυτό σαφή θέση.»

Για να συμπληρώσει ότι μπορεί η Σλοβακία να είναι φτωχότερη από την Ελλάδα, αλλά «η αλληλεγγύη συνιστά μία από τις πιο πολύτιμες αρχές της ΕΕ. Η Ελλάδα έδειξε την αλληλεγγύη της σε όλα τα καινούργια μέλη, όποτε χρειάστηκε, και στήριξε επίσης προτάσεις ένταξης διαφόρων χωρών, όπως και εκείνη της Σλοβακίας. Κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνά τόσο εύκολα η Σλοβακία.»



Αγώνας για τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας


Στην παρατήρηση ότι τα πλαστά στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα δεν εκφράζουν οπωσδήποτε αλληλεγγύη ο κ. Δρούτσας απαντά: «Η Ελλάδα έχει υποστεί πλήγμα στην αξιοπιστία της, αλλά η σημερινή κυβέρνηση αγωνίζεται να την επανακτήσει. Από τον Οκτώβριο που ανέλαβε τα καθήκοντά της προσπαθεί προς όλες τις κατευθύνσεις να επανακτήσει την εμπιστοσύνη που απολάμβανε. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε εδώ και μερικούς μήνες αναγνωρίζονται ήδη από τη διεθνή κοινότητα ως θαρραλέες.»

Ο υπουργός τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει «την κρίση ως ευκαιρία και αγωνίζεται να γίνει η Ελλάδα ξανά ανταγωνιστική», αναφερόμενος δε στο πελατειακό σύστημα και τις αλλαγές που έγιναν σε αυτή την κατεύθυνση καταλήγει: «Πρέπει να γίνει μια μικρή επανάσταση στην Ελλάδα. Και διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Π.χ. στο παρελθόν δεν συνηθιζόταν η έκδοση απόδειξης για την οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών, είτε μιλάμε για το καφενείο και την ταβέρνα, είτε για τον γιατρό ή τον δικηγόρο. Τώρα δώσαμε κίνητρα, έτσι ώστε οι πολίτες να απαιτούν και να μαζεύουν τις αποδείξεις. Και βλέπουμε ότι αναπτύσσεται μια άλλη ηθική έναντι της εφορίας.»



Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αμυντικές δαπάνες και Ισραήλ

Στο γιατί δεν έγιναν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις υπό κανονικές συνθήκες και πρέπει να εφαρμοστούν τώρα σε εποχή κρίσης ο κ. Δρούτσας παρατηρεί: «Αυτό το ζήτημα πρέπει να το συζητήσουμε διεξοδικά στην Ελλάδα. Αν και δεν έχει μόνον η Ελλάδα προβλήματα δομικών αλλαγών. Ωστόσο έχουμε προχωρήσει και θα προχωρήσουμε στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.»

Επίσης ο υπουργός αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δηλώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει στην πολιτική της προσέγγισης και πως στόχος είναι να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες προς όφελος άλλων αναγκαίων επενδύσεων».

Στην ερώτηση της εφημερίδας εάν αληθεύει ότι υπήρξαν μέλη της ΕΕ που ζήτησαν από την Ελλάδα να υποσχεθεί ότι θα αγοράσει εξοπλιστικά συστήματα για να συμφωνήσουν στο ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης ο Δημήτρης Δρούτσας δηλώνει: «Δεν υπήρξε τέτοιου είδους συζήτηση. Ας μη συνδέουμε την οικονομική στήριξη με τέτοιες σκέψεις».Τέλος αναφέρεται στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις και την πρόσφατη επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή».



«Πως περνάνε οι Έλληνες με τα δισεκατομμύριά μας;»

Με τίτλο «Πώς τα περνάνε οι Έλληνες με τα δισεκατομμύριά μας;» η λαϊκή εφημερίδα Bild, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, αναφέρεται στην ελληνική καθημερινότητα μετά τις περικοπές. Η προκλητικότητα του άρθρου περιορίζεται όμως μόνον στον τίτλο, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του εξηγεί απλά πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Αναφέρεται καταρχήν στα μέτρα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για το σκληρότερο πρόγραμμα περικοπών στην ιστορία της χώρας και στους φόβους για χρεοκοπία: «Η Ελλάδα κάνει περικοπές μέχρι τελικής πτώσης. Οι Έλληνες ξοδεύουν πλέον ελάχιστα, τα καταστήματα κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου κατά 13 %, ενώ ο πληθωρισμός κατέγραψε ήδη ρεκόρ 13ετίας. Τα καταστήματα κλείνουν, τα εργοτάξια ερημώνουν, οι επιχειρήσεις απολύουν και η ανεργία κινδυνεύει να εκτιναχθεί στο 20 %.»

Στη συνέχεια οι συντάκτες του δημοσιεύματος περιγράφουν τις εικόνες που αντίκρισαν στην Αθήνα, τα πολλά «Ενοικιάζεται» και καταγράφουν δηλώσεις πολιτών που συνάντησαν στο δρόμο, οι οποίοι περιγράφουν, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, πόσο δύσκολη έχει γίνει η κατάσταση.



Υπεράσπιση του όχι στο ευρωπακέτο για την Ελλάδα


Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίτσοβα συναντά σήμερα στο Βερολίνο τη Γερμανίδα καγκελάριο και οι γερμανόφωνες εφημερίδες επανέρχονται στην μη αλληλέγγυα θέση της Σλοβακίας έναντι της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Die Welt του Βερολίνου με τίτλο «Η Ραντίτσοβα υπεραμύνεται του όχι προς την οικονομική στήριξη της Ελλάδας», όπου η πρωθυπουργός της Σλοβακίας δηλώνει: «Δεν αναφερθήκαμε στην Ελλάδα, αλλά στο τι πρέπει να γίνει ή πως πρέπει να συμπεριφερθεί η Ένωση σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Πρόκειται για αρχές και αξίες. Η Ευρώπη βασίζεται στη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα. Σεβόμαστε της αποφάσεις του κοινοβουλίου μας, σεβόμαστε και τις αποφάσεις όλων των άλλων δημοκρατικά εκλεγμένων κοινοβουλίων και των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους μας. Η θέση του κόμματός μας ήταν εξ αρχής σαφής από τότε που είμαστε στην αντιπολίτευση. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. (…)…Δεν θέλουμε όμως να δώσουμε χρήματα σε ανθρώπους που δεν συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα.»



Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα δραστικό πρόγραμμα περικοπών και εξυγίανσης της οικονομίας της η κ. Ραντίτσοβα λέει ότι «οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα είναι όντως πολύ σκληρά, αλλά ανήκουμε στις χώρες που έζησαν μια παρόμοια κατάσταση, γι’ αυτό εξάλλου συμπεριφερόμαστε και όπως συμπεριφερόμαστε. Νομίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα τουλάχιστον ηθικά.»





Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

ΠΗΓΗ:deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου