Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Διακοπές ηγετών «χαμηλού» κόστους - περικοπές υψηλού κοινωνικού κόστους

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

«Όλοι χρειαζόμαστε λίγο ελεύθερο χρόνο» δήλωσε πέρσι τέτοια εποχή ο πλανητάρχης Μπαράκ Ομπάμα, πριν απολαύσει για λίγες μέρες το ύψιστο (ακόμα!) απόκτημα των διακοπών, ξεχνώντας Αφγανιστάν και Ιράκ. Το ίδιο μήνυμα, αλλά με άλλα λόγια, επανέλαβε φέτος ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου (αναφερόμενος στους υπουργούς του και προφανέστατα στον εαυτό του), βάζοντας στην άκρη το …ελληνικό μεγαλείο και ανάβοντας πράσινο για λίγες βουτιές. Η μόνη διαφορά με τον κοινό φορολογούμενο, είναι ότι αυτός πληρώνει από τον πετσοκομμένο μισθό ή την σύνταξή του όχι μόνο τις επίσημες κατοικίες των αφεντικών της Ευρώπης αλλά ενίοτε και τα κρατικής ιδιοκτησίας πολυτελέστατα θέρετρά τους (αν δεν κάνω λάθος, στα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας είναι ότι εμείς δεν διαθέτουμε τέτοιες πολυτέλειες, μέχρι στιγμής). Με οικονομικές σφιξούρες όπως τώρα τελευταία, οι καθορίζοντες τις τύχες μας σκίζονται να δείξουν στο εκλογικό σώμα ότι πρώτοι (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) δίνουν τον καλό παράδειγμα διακοπών «χαμηλού» κόστους. Το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ακολουθούν:
-Ο συνονόματός μου (πρωτόκλητος) πρωθυπουργός της Λιθουανίας, κουβαλώντας ποδήλατο στη πλάτη, κλασική μουσική και μεράκι για τσάι διαφορετικής πάντα γεύσης, πέρασε μια εβδομάδα στη Λευκορωσία παρέα με τέσσερις υπουργούς (και βέβαια τη σύζυγό του).
-Η «γερμανίδα Θάτσερ», πληθωρική μας Μέρκελ, με την 900 σελίδων βιογραφία του Στάλιν στο προσκέφαλό της, διάλεξε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, κόστους 57-89 ευρώ ανά δωμάτιο (τσάμπα πράμα) σ΄ ένα χωριουδάκι έξω από το Τιρόλο, μακριά από φακούς αδιάκριτων παπαράτσι.
-Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας προτίμησε τις παραλίες στα νότια της πατρίδας του, αν και είχε προγραμματίσει επίσκεψη ακόμα πιο νότια (στη Μαρμπέγια της Ισπανίας), σε σπίτι πολυεκατομμυριούχου φίλου του. Φαίνεται ότι του χάλασε τα σχέδια η εκεί παρουσία της Μισέλ Ομπάμα με την εννιάχρονη κόρη της Σάσα.
-Ο πρώτος πολίτης της Γαλλίας, κι αυτός κατ΄ οίκον στα νότια, με πέδιλα και μάσκα οξυγόνου για υποθαλάσσιες απολαύσεις (χωρίς να αποχωρίζεται το κινητό του), αγνόησε επιδεικτικά όλες τις προσκλήσεις γνωστών του ν΄ ανέβει σε πολυτελέστατες θαλαμηγούς (κάτι που συνήθως αποφεύγουν σαν ...τον διάολο το λιβάνι, οι πολιτικοί των σκανδιναβικών χωρών).
-Για παράδειγμα, ο Σουηδός πρωθυπουργός την «έβγαλε» ηρεμώντας για λίγο στο εξοχικό της γυναίκας του στο Γκέτεμποργκ, ενώ ο Δανός ομόλογός του προτίμησε (μεταξύ των άλλων) να κάνει ποδηλατοδρομία 187 χιλιομέτρων, από τη Βρέμη στο Παρίσι, για να συγκεντρωθούν χρήματα υπέρ των ανήλικων παιδιών με καρκίνο. Καλά και άγια, αρκεί να μην επιβαρύνουν την τσέπη των συμπατριωτών τους.
-Όπως ο Σίλβιο (Μπερλουσκόνι), που στα 74 παριστάνει τον …βασιλιά του μάμπο. Μόλις και γύρισε από το μεσαιωνικό παλάτι, λίγο έξω από τη Ρώμη (καλά μαντέψατε, εκεί που οργίαζε με θηλυκές παρέες). Μέχρι πρόσφατα πλήρωνε το ενοίκιο από τη τσέπη του, αν και μόνο στην Ιταλία έχει 18 σπίτια.
-Τέλος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, ανάμεσα σε πέρδικες, ελάφια και άλλα σπάνια ζωάκια, με άπειρες φυσικές ομορφιές, ηρεμία και απόλυτη ασφάλεια (υπάρχει μόνο μια πρόσβαση στο εξοχικό ράντζο της φάρμας κοντά στο Τολέδο, μια έκταση που ανήκει στο κράτος και καλύπτει 6.864 εκτάρια-βάλτε και τέσσερα μηδενικά για να δείτε πόσα εκατομμύρια τ. μ. μιλάμε, όπου συνήθως φιλοξενούνται ξένοι ηγέτες), περνά λίγες ξεκούραστες ώρες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας. Με τόσα προβλήματα μπροστά του, τις χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου